MIGRACIJE

Afrički lideri ne žele hot spotove za migrante

Index.hr
02.07.2018 23:39

Čelnici Afričke unije osnovali su u ponedjeljak na samitu u Mauritaniji Opservatorij za migraciju i razvoj, objavio je marokanski ministar vanjskih poslova.

Osnivanje organizacije predložio je Maroko, a sjedište će joj biti u Rabatu, rekao je ministar Naser Burita na završetku dvodnevnog samita.

Ministar je odbacio evropski prijedlog uspostave "regionalnih platformi za iskrcavanje" migranata spašenih na moru u Africi.

Maroko: Europski prijedlog o centrima za migrante je kontraproduktivan

-Maroko kategorički odbacuje zamisao o tim platformama smatrajući je neprimjerenom. To je rješenje linijom manjeg otpora koje može biti samo kontraproduktivno - rekao je.

Predsjednik Komisije Afričke unije Musa Faki Mahamat kritizirao je afričke čelnike zbog primjene dvostrukih mjerila kada su u pitanju ljudska prava jer prigovaraju drugima ono što i sami krše. Također je istaknuo da su oni odgovorni zbog toga što ljudi uslijed teških uvjeta života bježe iz Afrike.

Egzodus stotina hiljada Afrikanaca prema Evropi nije bio službeno na dnevnom redu samita koji je bio posvećen sigurnosti, trgovini i borbi protiv korupcije.

NA VRH