NJEMAČKA GLEDALA U NJIH

Angela Merkel i Zehofer postigli kompromis za opstanak vlade

Blic.rs
02.07.2018 23:49

Foto: Riješili konflikt zbog pristupa migrantskoj krizi

Čelnici dve sestrinske stranke CDU i CSU, Angela Merkel i Horst Zehofer, na kriznom sastanku u Berlinu u ponedjeljak kasno navečer su kompromisom prevazišli razlike kada je riječ o pristupu migrantskoj krizi. Njihovi koalicioni partneri iz SPD su čekali rasplet razgovora kojim je određena budućnost njemačke vlade.

Sastanak trajao nekoliko sati

Čelnici Hrišćansko demokratske unije (CDU) i Hrišćansko socijalne unije Bavarske (CSU) Angela Merkel i Horst Zehofer, postigli su večeras dogovor i riješili konflikt zbog pristupa migrantskoj krizi, prenio je "Bild".

Ovaj list naveo je da su Merkelova i Zehofer na kriznom sastanku postigli kompromis koji podrazumjeva postavljanje zatvorenih izbjegličkih kampova blizu granice sa ubrzanim režimom deportacije.

- Na večerašnjem kriznom sastanku lidera CDU i CSU Angele Merkel i Horsta Zehofera o migrantskom sporu iznenada se pojavila mogućnost dogovora - a to je ideja o formiranju "tranzitnih zona" na granici - piše "Bild".

Kako se novodi, na sastanku koji je trajao nekoliko sati nazire se novi preokret kojim bi Zehofer mogao da ostane na mjestu ministra unutrašnjih poslova, a Merkelova kancelarka, prenijeli su učesnici razgovora navodeći da su se stranke Unije dogovorile oko takozvanih "tranzitnih centara".

U te zatvorene centre u Bavarskoj bili bi smješteni tražioci azila i tu bi dobili neku vrstu ubrzane procedure odlučivanja o azilu tokom koje migranti ne bi smjeli da napuštaju tranzitne centre. U slučaju da tražioci azila to odbiju, oni bi odmah bili protjerani, piše "Bild".

S takvim dogovorom Zehofer, koji je predlagao vraćanje migranata s njemačke granice, ostao bi ministar unutrašnjih poslova, sa čime bi se Angela Merkel složila.

Sačuvan duh partnerstva u Evropskoj uniji

- Poslije intezivnih pregovora postigli smo dogovor o tome kako možemo u budućnosti da spriječimo ilegalnu imigraciju na granici između Njemačke i Austrije - rekao je Zehofer novinarima.

Njemačka kancelarka Angela Merkel također je izjavila da je na kriznom sastanku sa CSU poslije "teške borbe" postignut kompromis o migraciji koji predviđa uspostavljanje tranzitnih centara na granici Njemačke sa Austrijom.

Iz tih centara će migranti biti vraćeni u zemlje u kojima su prethodno registrirani, objasnila je Angela Merkel.

- Time je sačuvan duh partnerstva u Evropskoj uniji - rekla je ona i dodala da će istovremeno biti preduzete nacionalne mjere kako bi se bolje upravljalo migracijom, prenose nemački mediji.

O sličnom prijedlogu već se razgovaralo 2015. godine, ali on nije tada prošao zbog protivljenja koalicionih partnera iz SPD. Ovog puta SDP ne bi isključio takvo rješenje, piše "Bild".

NA VRH