NJEMAČKA GLEDALA U NJIH

Angela Merkel i Zehofer postigli kompromis za opstanak vlade

Riješili konflikt zbog pristupa migrantskoj krizi

Blic.rs

2.7.2018

Čelnici dve sestrinske stranke CDU i CSU, Angela Merkel i Horst Zehofer, na kriznom sastanku u Berlinu u ponedjeljak kasno navečer su kompromisom prevazišli razlike kada je riječ o pristupu migrantskoj krizi. Njihovi koalicioni partneri iz SPD su čekali rasplet razgovora kojim je određena budućnost njemačke vlade.

Sastanak trajao nekoliko sati

Čelnici Hrišćansko demokratske unije (CDU) i Hrišćansko socijalne unije Bavarske (CSU) Angela Merkel i Horst Zehofer, postigli su večeras dogovor i riješili konflikt zbog pristupa migrantskoj krizi, prenio je "Bild".

Ovaj list naveo je da su Merkelova i Zehofer na kriznom sastanku postigli kompromis koji podrazumjeva postavljanje zatvorenih izbjegličkih kampova blizu granice sa ubrzanim režimom deportacije.

- Na večerašnjem kriznom sastanku lidera CDU i CSU Angele Merkel i Horsta Zehofera o migrantskom sporu iznenada se pojavila mogućnost dogovora - a to je ideja o formiranju "tranzitnih zona" na granici - piše "Bild".

Kako se novodi, na sastanku koji je trajao nekoliko sati nazire se novi preokret kojim bi Zehofer mogao da ostane na mjestu ministra unutrašnjih poslova, a Merkelova kancelarka, prenijeli su učesnici razgovora navodeći da su se stranke Unije dogovorile oko takozvanih "tranzitnih centara".

U te zatvorene centre u Bavarskoj bili bi smješteni tražioci azila i tu bi dobili neku vrstu ubrzane procedure odlučivanja o azilu tokom koje migranti ne bi smjeli da napuštaju tranzitne centre. U slučaju da tražioci azila to odbiju, oni bi odmah bili protjerani, piše "Bild".

S takvim dogovorom Zehofer, koji je predlagao vraćanje migranata s njemačke granice, ostao bi ministar unutrašnjih poslova, sa čime bi se Angela Merkel složila.

Sačuvan duh partnerstva u Evropskoj uniji

- Poslije intezivnih pregovora postigli smo dogovor o tome kako možemo u budućnosti da spriječimo ilegalnu imigraciju na granici između Njemačke i Austrije - rekao je Zehofer novinarima.

Njemačka kancelarka Angela Merkel također je izjavila da je na kriznom sastanku sa CSU poslije "teške borbe" postignut kompromis o migraciji koji predviđa uspostavljanje tranzitnih centara na granici Njemačke sa Austrijom.

Iz tih centara će migranti biti vraćeni u zemlje u kojima su prethodno registrirani, objasnila je Angela Merkel.

- Time je sačuvan duh partnerstva u Evropskoj uniji - rekla je ona i dodala da će istovremeno biti preduzete nacionalne mjere kako bi se bolje upravljalo migracijom, prenose nemački mediji.

O sličnom prijedlogu već se razgovaralo 2015. godine, ali on nije tada prošao zbog protivljenja koalicionih partnera iz SPD. Ovog puta SDP ne bi isključio takvo rješenje, piše "Bild".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.