TRGOVINSKI RAT

Veliki pad azijskih berzi već drugi dan zaredom, ulagači se plaše predsjednika Trampa

AFP

Index.hr

3.7.2018

Na azijskim berzama u utorak su cijene dionica oštro pale drugi dan zaredom i zaronile na najniže razine u devet mjeseci, jer se ulagači plaše američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump) i mogućeg trgovinskog rata između SAD i Kine koji bi mogao narušiti rast globalne ekonomije.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7.30 u minusu 1,4 posto, zaronivši na najnižu razinu u devet mjeseci.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks jutros u minusu 0,9 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji, Šangaju i Hong Kongu pale između 0,5 i 2,7 posto. U Australiji su, pak, porasle oko 0,5 posto.

Najviše su jutros, kao i jučer, pale cijene dionica na kineskim tržištima, jer se ulagači plaše trgovinskog rata između SAD i Kine, što bi narušilo rast tih ekonomija.

Krajem ove sedmice, tačnije 6. jula, Vašington bi mogao aktivirati carine na uvoz kineskih proizvoda vrijednih 34 milijarde dolara, što bi moglo izazvati protumjere Pekinga.

Rizik od trgovinskog rata nalazi se pred ključnom tačkom jer se bliže rokovi za implementaciju carina, kažu analitičari. Ističu i to da bi, iako bi utjecaj tih prvih carina trebao biti ograničen, uvođenje carina moglo izazvati protumjere, a potom eskalaciju sukoba.

Zbog trgovinskih napetosti kineski je juan već sedmicama pod pritiskom, pa je rano jutros njegov kurs prema dolaru skliznuo na najnižu razinu od avgusta prošle godine.

No, kasnije se oporavio, a špekulira se da je to posljedica intervencije kineske središnje banke.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.