MIGRANTSKA KRIZA

Žan-Klod Junker kaže da je njemački sporazum o migraciji u skladu sa zakonom

Arhiv

Fena

3.7.2018

Izvršno tijelo Evropske unije saopćilo je u utorak da je sporazum o migraciji njemačke vladajuće koalicije u skladu sa zakonom. 

Predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker (Jean-Claude Juncker) izjavio je na konferenciji za novinare na marginama sjednice Evropskog parlamenta u Strazburu da nije upoznat sa sporazumom na nivou savezne vlade.

- Svjestan sam sporazuma dvije stranke. Nisam to proučio u detalje, ali na prvi pogled, i ja sam tražio od pravnih službi da ga pogledaju, izgleda mi da je u skladu sa zakonom - rekao je Junker novinarima, nakon što je njemačka kancelarka Angela Merkel razriješila spor sa svojim političkim partnerima u vezi s migracijama u ponedjeljak kasno navečer.

Sporazum, koji predviđa uspostavu "tranzitnih zona" za migrante na njemačko-austrijskoj granici, treba odobrenje i drugog koalicijskog partnera Merkel i sporazume s ostalim članicama EU o vraćanju tražilaca azila registriranih na njihovim teritorijima.

Zakon o azilu EU ne predviđa "tranzitne zone" na tlu država članica u kojima se mogu razmatrati zahtjevi izbjeglica i migranata, izjavio je zvaničnik EU.

Diplomati u Briselu izjavili su da blok ne može odbaciti sporazum koji je postigla njegova najmoćnija vlada.

- Čak i da je to suprotno zakonima EU - koliko još drugih stvari nije u skladu sa zakonom, posebno o migraciji? To je politički zadatak da se zaustave turbulencije u Njemačkoj, tako da će to proći kao tako - izjavio je visoki diplomata EU.

Njemački susjed, Austrija, saopćila je da će pooštriti kontrolu svojih južnih granica ukoliko Berlin provede svoj plan. To bi moglo izazvati nove granične kontrole širom Šengenske zone slobodnog putovanja unutar EU.

Drugi diplomata izjavio je da će trebati vremena za uspostavu njemačkih tranzitnih centara, da se ne govori o bilateralnim sporazumima s Austrijom, Italijom i drugim zemljama o vraćanju ljudi.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.