GLOBUS

Susret Trampa i Putina može biti šansa za rješenje kosovskog pitanja

Blic.rs

3.7.2018

Velika šansa da kosovsko pitanje bude riješeno do početka sljedeće godine jeste susret američkog i ruskog predsjednika Donalda Trampa (Trump) i Vladimira Putina u Helsinkiju ovog mjeseca.

To je plan za sada, ali i plan srbijanskog državnog vrha i predsjednika Aleksandra Vučića da se nakon mnoštva neuspješnih pokušaja stvar riješi u Briselu dogovorom Beograda i Prištine.

- Evropa nema ni snage, ni volje, ni mogućnosti da natjera Albance da urade nešto. Zato je ideja da se o ovom suštinski važnom pitanju za nas dogovore Putin i Tramp, a da potom Evropa to prihvati kao konačno. Sve oči su usmjerene na sastanak u Helsinkiju 16. jula - navodi izvor "Blica" iz diplomatskih krugova.

Ovo praktično znači da će proces ići obrnutim tokom, što ne bi bio problem ako se dođe do rezultata. Jasno je da će dvojica predsjednika za temu Kosova imati minut ili nekoliko rečenica, ali je prema riječima našeg dobro obaviještenog sagovornika, to sasvim dovoljno da se sve pomjeri s mrtve tačke i nađe rješenje.

- Tramp i Putin će do kraja godine odlučiti o Kosovu. To je ozbiljna šansa da se dođe do rješenja. Džaba opcije koje nudi EU kada nijedna od strana na njih ne pristaje - ističe isti izvor.

Vučić je prošle sedmice telefonom razgovarao sa Džonom Boltonom, Trampovim savjetnikom za nacionalnu sigurnost. Iako su taj razgovor i detalji do sada ostali iza zatvorenih vrata, činjenica je da je Bolton odličan poznavalac prilika na Balkanu, da razumije sve što se ovdje dešava, da ima prijateljski stav, te da bi mogao otkraviti američku stranu.

- Vučić je od Boltona tražio pomoć o kosovskom problemu. Predsjednik Srbije je u stalnom strahu od mogućeg napada albanske strane na sjever Kosova, posebno nakon onoga što se desilo s Markom Đurićem i Aleksandrom Vulinom, iako su njihove posjete bile uredno i u skladu s procedurom najavljene - navodi sagovornik "Blica".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.