SVIJET

Iran tvrdi kako nema ništa s uhapšenim Irancima koji su planirali raznijeti opoziciju u Francuskoj

Index.hr

3.7.2018

Iran je saopćio da može dokazati da nije imao ništa s navodnom zavjerom u svrhu izvršavanja bombaškog napada na sastanak iranske oporbe u Francuskoj, u vrijeme kada je Austrija objavila da je jednom Irancu ukinula diplomatski status nakon što je uhapšen u Njemačkoj u sklopu tog slučaja.

Portparol iranskog Ministarstva vanjskih poslova Bahram Kasemi rekao je da su dvoje osumnjičenih u Belgiji zapravo članovi grupe Mudžahedini naroda, dio oporbenog bloka u egzilu koji želi okončati klerikalnu vlast šijitskih muslimana u Iranu.

-Uhapšeni u Belgiji su poznati članovi te terorističke organizacije i iranske vlasti su spremne pružiti potrebnu dokumentaciju kako bi se razjasnile dimenzije tog scenarija - kazao je Kasemi, a prenijela je novinska agencija IRNA.

Napad u Francuskoj

Belgijske vlasti u ponedjeljak su uhapsile supružnike iranskog porijetla i optužile ih za pripremanje terorističkog napada u Francuskoj na pripadnike iranske opozicije, koja je utvrdila da iza svega stoji službeni Teheran.

Par je planirao izvesti napad u subotu tokom velikog skupa u francuskom mjestu Villepinte, nedaleko od Pariza, koji je organizirala iranska oporbena grupa Mudžahedini naroda, stoji u saopćenju njemačkoga državnog odvjetništva.

Par u tridesetim godinama, Amir S. i njegova supruga Nasimeh N., belgijski su državljani iranskog porijetla.

Mudžahedini naroda su opoziciona skupina čije je djelovanje službeni Teheran zabranio.

Amir S. i Nasimeh N. Uhapšeni su u njihovu automobilu u kojemu je pronađeno i pola kilograma eksploziva te detonator, stoji u saopćenju državnog odvjetništva.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.