GLOBUS

Austrijski kancelar: Zaštita granica bit će prioritet u našem predsjedavanju Evropskom unijom

Index.hr

3.7.2018

Austrijski kancelar Sebastian Kurz u Evropskom je parlamentu predstavio programe predsjedanja Austrije Evropskom unijom i najavio da će pitanje migracija imati najviši prioritet tokom idućih mjeseci.

-Migracijska kriza stvorila je nesigurnost među evropskim građanima, a "zaštita evropskih granica mora biti naš najviši prioritet i mora doći do promjene u našoj migracijskoj politici - kazao je austrijski kancelar.

Prioritet austrijskog predsjedanja će biti promoviranje snažnije zaštite vanjskih granica kako bi se sačuvala otvorenost granica unutar Unije, a pružilo sigurnost građanima EU-a, najavio je Kurz na plenarnoj sjednici Evropskog parlamenta.

Evropa koja štiti

Slogan austrijskog šestomjesečnog predsjedanja EU-om je "Evropa koja štiti".

Kurz je istaknuo kako se pojam zaštite u austrijskom programu ne odnosi samo na granice i zaštitu od ilegalne migracije nego i na zaštitu socijalne sigurnosti evropskih građana.

Pored pitanja migracija Beč posebno ističe razvoj digitale privrede kako bi se osnažila konkuretnost EU-a i važnost stabilnosti zapadnog Balkana i približavanje te regije EU-u.

-Smatram da ideal Evrope može biti ostvaren tek kada se zapadni Balkan integrira u Evropsku uniju - rekao je Kurz i najavio da će Austrija promovirati proces priključivanja zemalja regije Uniji.

Građenje mostova

Austrija želi graditi mostove i pomoći u prevladavanju razlika i napetosti u Evropi, rekao je Kurz.

Kurz je u govoru evroparlamentarcima kao interes Evropske unije istaknuo i važnost razvoja i stabilnosti Afrike.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.