GLOBUS

Turska proširila predsjedničke ovlasti

Erdoan: Proširene predsjedničke ovlasti

Fena

4.7.2018

Turska je u srijedu objavila dekret kojim se prebacuju neke ovlasti na predsjednika države, u skladu s prelaskom na izvršni predsjednički sistem koji je rezultirao prošlomjesečnim predsjedničkim i parlamentarnim izborima.  

Dekret objavljen u službenom listu uvodi promjene u zakonima koji datiraju od 1924. do 2017. godine, prebacujući ovlasti premijera i vlade na ured predsjednika.

Na referendumu prošle godine Turci su tijesnom većinom glasali za prelazak na sistem izvršnog predsjedništva. Ta politička promjena utkana je u trijumf predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tayyip Erdogan) na izborima održanim 24. juna.

Ured premijera bit će ukinut, a Erdoan će biti u stanju formirati vladu i regulirati rad ministarstava bez parlamentarnog odobrenja.

Vlada je objavljivala dekrete zaobilazeći parlament otkako je uvedeno vanredno stanje nakon propalog pokušaja vojnog udara u 2016. godini. Erdoan je obećao ukinuti vanredno stanje nakon izbora.

Promjene navedene u posljednjem dekretu stupit će na snagu kada Erdoan položi zakletvu 8. ili 9. jula, prenose agencije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.