SPOROVI

Kabinet predsjednika Makedonije tvrdi da premijer Zaev neprestano laže

European Union

Agencije

6.7.2018

Makedonski predsjednik Đorđe Ivanov (Gjorge) kaže da je premijer Zoran Zaev slagao kad je grčkim medijima rekao da će podržati dogovor s Grčkom o novom imenu Makedonije.

- Stav predsjednika Ivanova nije promijenjen i neće ga pokolebati pritisci - navedeno je iz njegovog kabineta.

Nova runda razmjene teških riječi između predsjednika i premijera Makedonije Đorđa Ivanova i Zorana Zaeva o sporazumu s Grčkom, nastavljena je optužbom iz kabineta predsjednika te države, koji je Zaeva optužio da "širi laži".

- Premijer Zaev s promjenjivim, kontradiktornim i konfuznim stavovima nastavlja lagati i manipulirati ne samo makedonsku već i grčku i međunarodnu javnost - navodi se u saopćenju kabineta predsjednika Makedonije.

To je navedeno dan nakon što je Zaev rekao da očekuje da Ivanom podrži dogovor s Grčkom.

- Makedonski predsjednik ne prihvata dogovor na štetu makedonskog nacionalnog identiteta i na štetu interesa Republike Makedonije. Stav predsjednika Ivanova nije promijenjen i neće ga pokolebati nikakvi pritisci, prijetnje i ucjene - navodi kabinet Đorđa Ivanova.

Zoran Zaev je u intervjuu za grčku televiziju ERT rekao da će referendum imati obavezujući karakter i da će sporazum prihvatiti svi, pa čak i predsjednik Đorđe Ivanov.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.