TURSKA

Zbog neuspjelog puča Erdoan u zatvor strpao nekoliko novinara, iza rešetaka će provesti po 10 godina

Arhiv

Agencije

6.7.2018

Turski sud izrekao je zatvorske kazne u trajanju od po deset godina za više novinara zbog povezanosti s neuspjelim vojnim pučem u julu 2016., saopćila je organizacija "Amnesty International" u petak.

Protiv trideset novinara i menadžera, u sada ugašenom listu "Zaman", smatranim medijem klerika Fethulaha Gulena koji se nalazi u SAD, sudski proces je pokrenut dva mjeseca nakon pokušaja državnog udara.

Ankara optužuje Gulena, koji je svojevoljno otišao u egzil u SAD 1999., za poticanje na neuspjeli državni udar. On negira bilo kakvu upletenost.

U petak je sud osudio istaknute novinare Sahina Alpaja (Alpaya) i Alija Buladža (Bulaca) na osam godina i devet mjeseci zatvora zbog "članstva u terorističkoj organizaciji", a Mumtazer Turkone i Mustafa Unal osuđeni su 10 godina i šest mjeseci zatvora, saopćila je organizacija za zaštitu ljudskih prava "Amnesty International". Novinari odbacuju optužbe.

Nakon 20 mjeseci u zatvoru Alpaj, u martu je pušten u kućni pritvor nakon što je turski ustavni sud dva puta presudio da su njegova prava prekršena dok je bio pritvoru i zatražio njegovo puštanje.

Turske su vlasti zatvorile i formalno optužile za veze s državnim udarom 77.000 osoba, objavio je ministar unutrašnjih poslova u martu. Nakon neuspjelog puča, također, su zatvorile 130 medija.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) je ustvrdio da su neki novinari podržavali teroriste svojim pisanjem i rekao da je obračun s njima bio potreban kako bi se osigurala stabilnost u Turskoj.

Kritičari tvrde da Erdoan tim obračunom nastoji ugušiti opoziciju i osnažiti svoj nadzor nad vlašću.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.