SJAJAN GEST

Ilon Mask šalje pomoć dječacima zarobljenim u pećini

Index.hr

6.7.2018

"The Boring Company", kompanija koju je osnovao poduzetnik Ilon Mask (Elon Musk), šalje ljude u pomoć spasiocima koji danima pokušavaju spasiti 12 dječaka zatočenih u pećini na Tajlandu.

- Danas šaljemo ljude iz SAD na Tajland kako bismo pružili podršku na terenu - kazali su iz kompanije.

Mask je poručio kako "SpaceX" i "The Boring Company" imaju radar koji mnogo može pomoći u kopanju rupa, ali i tehnologiju koja bi mogla stvoriti zračni tunel pod vodom kako bi djeca mogla prolaziti.

Još se ne zna kako će dječaci, koji su već više od deset dana zarobljeni u pećini na Tajlandu, biti spašeni. Koliko je akcija njihovog spašavanja opasna i teška, svijet se uvjerio na najgori mogući način. Naime, jedan od spasioca poginuo je nakon što je roneći ostao bez kisika.

- Uvjeti unutra su vrlo teški. Pošto je ostavio rezervoar s kisikom, na povratku je izgubio svijest. Njegov mu je kolega pokušao dati prvu pomoć, ali nije uspio - rekao je komandant SEAL-a admiral Apakorn Yuukongkaew. "Nećemo dopustiti da njegova žrtva bude uzaludna. Nastavit ćemo dalje", rekao je Apakorn.

Smrt iskusnog ronioca mnogima je dovoljan znak da bi opasna misija kojim bi se dječake pokušalo izvući vani ronjenjem kroz mračne, uske i blatnjave tunele lako mogla završiti tragično. Spasiocima na ruku ne ide ni prognoza koja za vikend najavljuje veliku kišu koja će dodatno vodom napuniti potopljenu spilju.

No, pojavio se i novi veliki problem. Kako javlja CNN, u pećini pada nivo kisika.

Prije nekoliko dana govorilo se o tome da će dječaci u pećini možda ostati više od četiri mjeseca, dok nivo vode ne opadne. No, smrt iskusnog ronioca i spoznaja da bi nivo kisika mogao pasti do opasno niske granice, vjerovatno će ubrzati cijelu operaciju spašavanja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.