SASTANCI

Pompeo i Kim Jong-un saglasni: Postoji još mnogo stvari koje moramo razjasniti

Agencije

Blic.rs

7.7.2018

Američki državni sekretar Majk Pompeo (Mike) započeo je drugi dan posjete Sjevernoj Koreji razgovorom s visokopozicioniranim sjevernokorejskim zvaničnicima, a obje strane poručile su da im je potrebno da se razjasne parametri sporazuma o denuklearizaciji Korejskog poluotoka.

Tokom treće posjete Pjongjangu od aprila i prve od historijskog samita lidera SAD i Sjeverne Koreje, Donalda Trampa (Trump) i Kim Jong-una, Pompeo se sastao s visokopozicioniraniom zvaničnikom vladajuće partije Kim Jong-čolom.

Prema navodima američkih zvaničnika, kasnije danas očekuje se sastanak Pompea i Kim Jong-una, ali nije sigurno da će do njega doći.

Za razliku od prethodnih posjeta, koje su bile jednodnevne, Pompeo je proveo noć u vladinoj kući za goste u Pjongjangu, nakon trosatne večere s Kim Jong-čolom.

Pompeo je s Kim Jong-čolom razgovarao skoro tri sata u petak, a potom su i večerali u vrijeme kada je došlo do porasta sumnje o tome koliko je ozbiljan Kim Jong-un o odricanju od nukleranog arsenala i pretvaranju optimistične retorike, poslije samita s Trampom 12. juna, u konkretnu akciju, podsjećaju agencije.

Pompeo i Kim Jong-čol smatraju da je potrebno da se razjasne određeni dijelovi njihovih prethodnih razgovora, ali nisu pružili nikakve detalje.

- Imali smo jučer veoma ozbiljan razgovor o veoma važnim stvarima. Tako da, razmišljajući o tim razgovorima, možda niste spavali dobro protekle noći - rekao je Kim.


Pompeo, koji je sigurnom linijom razgovarao sa Trampom, savjetnikom za nacionalnu sigurnost Džonom Boltonom (John Bolton) i šefom osoblja Bijele kuće Džonom Kelijem (John F. Kelly ), prije početka današnje sesije, odgovorio je da je "spavao dobro".

On je naglasio da je Trampova administracija posvećena postizanju dogovora, prema kojim bi se postigla denuklearizacija Sjeverne Koreje, koja bi za uzvrat imala ekonomske koristi. 

Kim je kasnije rekao da "postoje stvari koje mora da razjasni", na šta je Pompeo odgovorio "postoje stvari koje i ja moram razjasniti".

Nije odmah objašnjeno šta to treba biti pojašnjeno, ali agencije navodi da obje strane pokušavaju precizirati šta tačno podrazumijeva denuklearizacija i kako bi ona mogla biti dokazana kako bi SAD bile zadovoljne.

Portparolka Stejt departmenta Heder Nojert (Heather Nauert ) rekla je novinarima da SAD ostaju nepokolebljive u stavu da treba da budu ispunjena tri osnovna cilja: potpuna denuklearizacija Sjeverne Koreje, sigurnosne garancije i repatrijacije ostataka tijela američkih vojnika, ubijenih tokom Korejskog rata. 

- Mi očekujemo tačno ono što su se predsjednik i Kim Jong-un dogovorili u Singapuru, a to je denuklearizacija Sjeverne Koreje - rekla je Nojert dodajući da je načinjen napredak ka tom cilju.

Ona, međutim, nije detaljnije obrazložila na šta misli.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.