TAJLAND

Vlasti ne znaju kako spasiti djecu iz poplavljene pećine: Istječe vrijeme za izbavljanje dječaka, spremni i bh. ronioci

Vojska uključena u akciju

M. SMAJKIĆ

7.7.2018

U žiži svjetske javnosti već danima je akcija spašavanja 12 dječaka i njihovog trenera koji su zarobljeni u pećinskom kompleksu na Tajlandu, a zanimljivo je da se u pripravnosti nalazi i tim iz BiH. Potvrdio nam je to Zdenko Marić, predsjednik GSSuBiH, kazavši nam da im je Evropska asocijacija za speleospašavanje (ECRA), kao svojoj članici, uputila poziv da budu spremni odgovoriti na eventualni poziv za učešće. 


Da bi izašli iz pećine, dječaci će morati satima roniti kroz uski prolaz

Čekaju poziv

Posljednji korak, rekao nam je Marić, trebao bi biti poziv od tajlandskih vlasti, a već četiri dana traje intenzivna prepiska sa ECRA-inim uredom, s kojim razmjenjuju informacije u vezi sa spašavanjem ugroženih dječaka.

- Još nije definitivno potvrđeno sudjelovanje evropskih speleospasilačkih timova. No, naš tim od pet ljudi, pripadnika Interventne spasilačke službe (ISS) Mostar i Speleološkog društva „Herceg“, spreman je odgovoriti na izazov - kazao nam je Marić.

Istakao je da je riječ o speleoroniocima koji su vrlo spremni i aktivni u tim krugovima.

- Operacija spašavanja izuzetno je rizična, složena i zahtjevna. Nažalost, jedan ronilac već je nastradao i još nije poznato kako će se pristupiti samom izvlačenju. Teško je bilo šta u ovom trenutku reći. Nažalost, i ured ECRA-a ograničen je informacijama s lica mjesta - rekao nam je Marić.

Tajlandski spasilac, bivši mornarički ronilac, izgubio je život u pokušaju spašavanja 12 dječaka i njihovog trenera. Spasilac Saman Gunan izgubio je svijest dok je izlazio iz pećine Tam Luang, gdje je dostavljao boce s kisikom. On nije imao dovoljno kisika na putu nazad, rekao je zamjenik guvernera provincije Čijang Rai.


Dodatne kiše

U međuvremenu, nastavlja se utrka s vremenom kako bi se izvukli dječaci i njihov trener iz poplavljene pećine, jer se u narednim danima očekuju dodatne kišne padavine. U operaciji spašavanja učestvuje oko 1.000 ljudi, uključujući ronioce, vojsku i volontere.

Nestaje zraka  

Dječaci su ušli u pećinu kada je bilo suho, ali je u međuvremenu pala kiša koja je poplavila izlaz. Da bi se izašlo iz pećine, mora se satima roniti kroz uski prolaz, što je opasno čak i za iskusne ronioce. S obzirom na to da im ponestaje zraka, spasioci moraju pružiti kabl za napajanje kisikom, a redovno im dostavljaju namirnice.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.