SAD

Kalifornija: Zbog snažnog vjetra ogroman požar širi se prema Los Anđelesu, hiljade evakuirane

AFP

Agencije

7.7.2018

Šumski požar koji se brzo širi zbog snažnog vjetra i visokih temperatura zahvatio je kasno u petak kuće sjeverno od Los Anđelesa, zbog čega su hiljade stanovnika Kalifornije primorane na evakuaciju.

Požar, jedan od mnogih koji su aktivni u regiji, izbio je u zgradi u gradu Goleti u Kaliforniji oko 20.30 sati po lokalnom vremenu te se proširio na vegetaciju prije no što je spalio 20 drugih građevina, otkrili su vatrogasci.

Videosnimci prikazuju vatrogasce kako gase nekoliko domova, a vlasti okruga Santa Barbara objavile su da su evakuirane najmanje 2,2 hiljade stanovnika, dok su dvije hiljade bez struje.

Širom zapada Sjedinjenih Američkih Država izbilo je više desetaka požara, uzrokovanih velikim vrućinama, vjetrovima i suhim zrakom.

Prva ljudska žrtva objavljena je u petak, kad su ostaci neidentificirane osobe pronađene u blizini Klamatona na granici Kalifornije i Oregona.  

U ovogodišnjim požarima je do sada izgorjelo više od 2,9 miliona hektara, usporedno s godišnjim prosjekom od 2,4 miliona u proteklih deset godina, objavio je državni međuagencijski centar za požare. 

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3
Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.