GLOBUS

''Nissan'' priznao falsificiranje testova štetnih plinova u većini svojih pogona u matičnom Japanu

Screenshot

Agencije

9.7.2018

Japanski proizvođač automobila ''Nissan'' objavio je da je otkrio krivotvorene podatke na testovima emisije štetnih plinova u većini svojih pogona u matičnom Japanu.

Podatak o broju automobila čije su emisije štetnih plinova krivotvorene nije objavljen. U ''Nissanu'' su tek naveli da su testovi emisije štetnih plinova i potrošnje goriva „odstupali od propisanog testnog okruženja“.

Dodali su, također, da su se inspekcijski izvještaji „temeljili na izmijenjenim mjernim vrijednostima“ i obećali „punu i sveobuhvatnu istragu“.

Prošle je godine ''Nissan'' povukao 1,2 miliona vozila u matičnom Japanu nakon objave regulatora da sigurnosne provjere nisu provedene u skladu sa standardima. 

Naknadna istraga rezultirala je aktuelnom objavom o krivotvorenju podataka na testovima emisija štetnih plinova i ekonomične potrošnje goriva.

''Nissanovo'' priznanje nadovezalo se na ogromni skandal s krivotvorenjem podataka o emisijama štetnih plinova u njemačkom ''Volkswagenu'', kojem su njemački tužioci u julu odrezali milijardu eura kazne zbog prodaje više od 10 miliona vozila od sredine 2007. do 2015. s ugrađenim softverom za skrivanje podataka o stvarnoj emisiji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.