GLOBUS

Tereza Mej brani plan o Brexitu nakon ostavki dvojice ministara

Fena

9.7.2018

Premijerka Tereza Mej (Theresa May) branila je u ponedjeljak svoj plan o trgovinskim vezama s EU nakon Brexita, rekavši da je to jedini put da se izbjegne stvaranje takozvane tvrde granice s Irskom. 

Mej je poručila donjem domu parlamenta da je njen program - koji bi omogućio slobodnu razmjenu roba, ali ne i usluga - "pravi Brexit" jer bi omogućio izbjegavanje provjera na granici sa Sjevernom Irskom, koja je dio Ujedinjenog Kraljevstva.

- Ono što mi predlažemo je sporno za EU. To zahtijeva od njih da ponovo razmisle, da gledaju dalje od pozicija koje su zauzeli i da pristanu na novi i pravedni balans prava i obaveza - izjavila je britanska premijerka.

Mej je odala počast dvojici ključnih ministara u vladi koji su podnijeli ostavke umjesto da su prihvatili njen plan britanskog napuštanja Evropske unije.

Ona je poručila donjem domu da su ministar za Brexit David Dejvis (David Davis) i ministar vanjskih poslova Boris Džonson (Boris Johnson) dali značajan doprinos Velikoj Britaniji, ali da se nisu složili s njom oko "najboljeg načina" provedbe Brexita.

- Mi se nismo usaglasili oko najboljeg načina provedbe naših zajedničkih obaveza da ispoštujemo rezultat referenduma (o napuštanju EU) - kazala je Mej.

Dejvis je podnio ostavku na položaj ministra za Brexit u nedjelju navečer, navodeći da ne može podržati prijedloge o tijesnim trgovinskim i regulatornim vezama s EU. Džonson je podnio ostavku danas, neposredno prije obraćanja premijerke Mej parlamentu, prenosi Associated Press.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.