GLOBUS

Počela nova akcija na Tajlandu: Četvorica dječaka i trener već su 18 dana u pećini, hoće li ih danas uspjeti spasiti?

AFP

Index.hr

10.7.2018

Ronioci i spasioci počeli su treću akciju spašavanja koja bi mogla biti konačni pokušaj izvlačenja preostale četvorice zarobljenih dječaka i njihovog trenera, javlja CNN.

Prvih 19 ronilaca ušlo je jutros u 10.08 po lokalnom vremenu, a ostatak bi trebao ući danas tokom dana, javlja "Guardian".

Jučer je završio još jedan dan akcije spašavanja, nakon što su još četvorica dječaka izvedena iz poplavljene pećine u Tajlandu.

Osam dječaka je spašeno, a trener i još četvero djece ostali su u pećini Tam Luang. Tamo su proveli već 17. noć, na udaljenosti od četiri kilometra unutar pećinskog sistema.

Spašeni dječaci su na liječenju u bolnici Prahanukroh u regiji Čiang Rai. Bivši guverner regije i vođa spasilačke misije Narongsak Osotanakorn izjavio je da ljekari nadziru stanje spašenih dječaka zbog mogućih bolesti te čine sve kako bi vratili snagu dječacima, koji su proveli više od dvije sedmice u pećini s vrlo malo hrane i bez izvora prirodne svjetlosti.

Ljudi širom Tajlanda slave dosadašnji uspjeh spasilaca, uključujući i školu Mae Sai Prasitsart, koju pohađaju šestorica zatočenih dječaka.

- Veoma sam sretan zbog onih koji su uspjeli izaći i mislim da će danas svi biti vani - rekao je 14-godišnji Varanhit Karnkaev.

Želim odvesti svoje prijatelje na ručak i da igramo nogomet - dodao je.  

Spasioci ističu kako im je potrebno 20 sati za obnovu zaliha kisika.

No, nisu htjeli otkriti hoće li u idućem pothvatu pokušati izvući svih petero preostalih, a dosadašnji plan bio je izvlačenje njih četvero.

- Ovisi o okolini. Ako nam pomogne bog kiše, mogli bi djelovati brzo. No, ako to ne učini, to bi mogao biti izazov - zaključio je Narongsak.


Spasioci trebaju najmanje 20 sati za pripremu treće misije

Tajlandski premijer Prajut Čan-o-Ča u ponedjeljak navečer je posjetio bolnicu u kojoj se nalaze dječaci, nakon razgovora s njihovim porodicama koje još čekaju ispred ulaza u pećinu.

Osotanakorn je izjavio da su dječaci spašeni u ponedjeljak u boljem stanju od dječaka spašenih dan ranije. Naglasio je da je stanje svih osam dječaka dobro.

Dodao je da spasioci, koji se trenutno odmaraju, trebaju najmanje 20 sati kako bi se pripremili za treću operaciju, ali plan se može promijeniti ovisno o vremenskim prilikama i nivou vode u pećini. Današnja misija izvršena je između četiri i pet sati ranije od planiranog rasporeda zbog povoljnih vremenskih prilika.

Službenici su kasno u nedjelju za CNN izjavili da je spašavanje zaustavljeno nakon prve operacije kako bi se prazni spremnici opet napunili kisikom. Nije jasno jesu li spremnici odigrali ključnu ulogu i u prekidu operacije spašavanja u ponedjeljak.


Povratak nade lokalnoj zajednici

Dvanaestorica dječaka dobi između 11 i 16 godina ušla su sa svojim nogometnim trenerom u pećinu 23. juna i ostali zarobljeni zbog obilnih kiša koje su poplavile pećinu.

Dvojica britanskih ronilaca pronašla su ih prošlog ponedjeljka nakon devet dana mukotrpne potrage i uslijedila je jednako neizvjesna akcija spašavanja.

Nakon što je osmero djece stiglo u bolnicu u ponedjeljak, tajlandska mornarica, koja vodi akciju spašavanja, objavila je poruku slavlja na Facebooku. Uspješno spašavanje osmorice dječaka vratilo je nadu lokalnoj zajednici.

Članovi nogometnog kluba dječaka u ponedjeljak navečer su odigrali prvu utakmicu otkad su njihovi prijatelji nestali. Igrači i treneri izjavili su kako su sigurni da će cijela ekipa uskoro biti na okupu.

Stanovnici na ulicama slavili spašavanje

Spasilačku misiju vodi tajlandska mornarica i u njoj učestvuju stotine ljudi. Među njima su američki vojnici, britanski stručnjaci, spasioci iz Australije, Kine i drugih zemalja.

Prvi dječak koji je spašen u ponedjeljak izveden je na nosilima oko 16.30 sati po lokalnom vremenu i helikopterom je prevezen u bolnicu. Zatim su izvedena još dvojica dječaka i odvedena u medicinski kamp izvan pećine, a nedugo nakon toga za njima je stigao i četvrti dječak, ispričali su svjedoci.

Svi dječaci spašeni u ponedjeljak nosili su ronilačke maske i odijela. Kasnije su svi helikopterima i vozilima Hitne pomoći odvedeni u bolnicu, a stanovnici su se okupili na ulicama i slavili njihovo spašavanje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.