PROMJENE U SAD

Donald Tramp nominirao Breta Kavanoa za Vrhovni sud, učvrstivši time konzervativnu prevlast u toj instituciji

AFP

Agencije

10.7.2018

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) u ponedjeljak je predstavio Breta Kavanoa (Brett Kavanaugh) kao svoju nominaciju za Vrhovni sud, učvrstivši time konzervativnu prevlast u toj instituciji.

Tramp je u odabiru 53-godišnjeg Kavanoa, koji je u devedesetima pomagao u istrazi nad bivšim predsjednikom Bilom Klintonom (Bill Clinton), a kasnije radio za Džordža Buša mlađeg (George Busha), osigurao konzervativnu većinu u Vrhovnom sudu svojim drugim doživotnim imenovanjem u najviše sudsko tijelo Sjedinjenih Američkih Država u 18 mjeseci koliko je na funkciji predsjednika.

Kavanoa sad očekuje žestoka borba u vezi s potvrdom u Senatu, u kojem Trampovi republikanci drže tanku većinu. Ako bude prihvaćen, Kavano će zamijeniti dugogodišnjeg konzervativnog 81-godišnjeg sudiju Entonija Kenedija (Anthony Kennedy), koji je najavio odlazak u penziju.

Tramp, koji je prošle godine u taj sud imenovao Nila Gorsača (Neil Gorsuch), u predstavljanju Kavanoa u ponedjeljak, istaknuo je kako je riječ o sudiji omiljenom među svojim kolegama čije se mišljenje cijeni.  

- On je brilijantan pravnik s jasnim i efikasnim stilom pisanja, univerzalno smatranim jednim od najboljih i najoštroumnijih pravnih umova našeg doba - dodao je Tramp, istaknuvši kako njegova nominacija zaslužuje "brzu potvrdu i veliku dvostranačku podršku".

- Moja pravosudna filozofija je jednostavna: sudija mora biti neovisan i mora interpretirati zakon, ne ga donositi. On ga mora interpretirati kako je napisan. I sudija mora interpretirati ustav onako kako je napisan, upućen u historiju, tradiciju i prethodnike - poručio je Kavano tokom ceremonije, u kojoj je naglasio svoju privrženosti porodici i katoličanstvu.

Njegovo imenovanje ne bi promijenilo ideološko usmjerenje Suda u kojem petorica konzervativaca već imaju većinu nad četvoricom liberalnih sudija, no moglo bi nagnuti tu instituciju dodatno prema desno. Entoni Kenedi, iako konzervativac, nekad je stajao na stranu liberalnih sudija po pitanju pobačaja i prava homoseksualaca, što se od Kavanoa teško može očekivati.  

Novi sudija odlučivat će o ključnim pitanjima nacionalne važnosti poput prava posjedovanja oružja, smrtne kazne i prava glasanja na izborima. Sud bi mogao odlučivati i o pitanjima osobne važnosti za Trampa i njegovu vladu, uključujući ona o povezanosti s Rusijom.

Republikanci u Senatu drže tanku većinu od 51 zastupnika naprema njih 49, no ne mogu računati ni na senatora Džona Mekejna (John McCain), koji se bori protiv raka. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.