Zehofer objavio dugoočekivani master plan o imigraciji

Fena
10.07.2018 16:55

Foto: Horst Zehofer

Tek nakon što je okončao spor s kancelarkom Angelom Merkel oko imigracije, njemački ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer (Seehofer) predstavio je u utorak svoj dugo odgađani "master plan o imigraciji". 

Zehofer, koji predvodi konzervativnijeg partnera u njemačkoj vladajućoj koaliciji, Hrišćansko-socijalnu uniju (CSU) sa sjedištem u Bavarskoj, prvobitno se nadao da će objaviti master plan prije četiri sedmice, ali ga je odgodio nakon što je Merkel izrazila zabrinutost planovima da se jednostrano vrate neki migranti s njemačke granice.

Konzervativni Zehofer često se sporio sa svojom dugogodišnjom saveznicom Merkel oko imigrantske politike, još otkako je ona počela provoditi politiku otvorenih vrata prema masivnom migrantskom valu od skoro milion izbjeglica, koji su bježali pred sukobima na Bliskom istoku i u Africi i stigli su u Njemačku u periodu 2015. - 2016. godine.

- Ovaj master plan dio je politike uskraćivanja azila hitno potrebne Njemačkoj - izjavio je Zehofer dok je danas u Berlinu predstavljao plan.

Zehofer je govorio o "novom graničnom režimu" na njemačko-austrijskoj granici da bi spriječio tražioce azila koji su se već prijavili drugoj članici EU da uđu u Njemačku.

- Mi uspostavljamo tranzitne centre iz kojih tražioci azila mogu biti direktno vraćeni u zemlje u koje su se prvi prijavili - kazao je Zehofer.

Upotreba termina "tranzitni centri" gotovo sigurno će izazvati negodovanje manjeg koalicijskog partnera s lijevog centra - Socijaldemokratske stranke (SPD), čiji se članovi protive ideji stvaranja zatvorenih objekata.

Zehofer je promijenio rječnik i nazvao je te objekte "centrima za transfer", ali je njegov master plan dovršen 4. jula, prije nego što je održao razgovore s čelnicima Hrišćansko demokratske unije (CDU) kancelarke Merkel i SPD-om o toj temi.

Zehofer je kazao da će tražiti pojašnjenje koje članice EU mogu sklapati bilateralne sporazume s Njemačkom o prihvatu izbjeglica koje su već prethodno registrirane kod njih.

Njemački ministar tvrdi da očekuje "teške razgovore" o toj temi, ali je istaknuo da bi oni mogli uspjeti.

- Što je Evropa manje u stanju da učini, nacionalne mjere će postajati sve bitnije - kazao je.

Sklapanje bilateralnih sporazuma s ostalim članicama EU neophodno je da bi se dobilo odobrenje koalicijskih partnera, prenosi dpa.

NA VRH