GLOBUS

Zahvalnost Tajlanda spasiocima koji su učestvovali u akciji spašavanja dječaka iz pećine

Akcija spašavanja

Srna

10.7.2018

Operaciju potrage i spašavanja u potopljenoj pećini na sjeveru Tajlanda obavila je grupa koju je Narongsak Osotanakom, guverner provincije Čijang Rai, opisao kao "tim UN-a".

U akciji su učestvovali profesionalci i dobrovoljci iz Velike Britanije, Kine, Mijanmara, Laosa, Australije, SAD, Japana i mnogih drugih zemalja, prenio je BBC.

Tajlanđani koji žive u blizini pećine pripremali su hranu za spasioce, prali odjeću ronilaca i besplatno prevozili ljude na ovoj lokaciji.

Specijalno obučeni ronioci iz čitavog svijeta riskirali su svoje živote u pećini tokom potrage za 12 dječaka i njihovim fudbalskim trenerom.

Na licu mjesta trenutno se očekuje da iz pećine izađu četvorica posljednjih ronilaca koja su učestvovala u spašavanju, uključujući vojnog ljekara koji je boravio s dječacima otkad su pronađeni.

Dopisnici javljaju da ispred pećine vlada atmosfera oduševljenja povodom uspjeha akcije spašavanja, ali da se mnogi sjećaju Samana Gunana, bivšeg tajlandskog vojnog ronioca koji je poginuo tokom misije unošenja boca s kisikom u pećinu.

On će biti sahranjen uz državne počasti. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.