SVIJET

Preminuo lord Piter Karington, doajen britanske politike

Lord Piter Karington

Fena

10.7.2018

Bivši britanski ministar vanjskih poslova, lord Piter Karington (Peter Carrington) preminuo je u 99. godini. 

Dugogodišnji političar i poslanik britanskog Doma lordova, Karington je bio jedini preživjeli poslijeratne vlade Vinstona Čerčila (Winston Churchill) u kojoj je obavljao dužnost ministra poljoprivrede. 

On je bio na nekoliko vodećih pozicija u britanskoj politici, uključujući položaj ministra odbrane i ministra vanjskih poslova.

Dom lordova objavio je na svojoj internet-stranici da je on preminuo u ponedjeljak. 

- Smrt Pitera Karingtona u 99. godini označava kraj jedne ere i gubitak državnika koji je bio poštovan širom svijeta zbog svog izuzetnog doprinosa javnoj službi. Samo je nekolicina ljudi tako dugo i predano služila svojoj zemlji kao lord Karington - od zapovjednika tenkovske jedinice u Drugom svjetskom ratu, tokom koga je odlikovan Vojnim križom, do službi u vladama u vrijeme dvoje monarha i šest premijera, još od vremena Vinstona Čerčila. On je bio omiljeni i poštovani član Doma lordova skoro osam decenija i služio je s velikom predanošću i integritetom u vladi - izjavila je britanska premijerka Tereza Mej (Theresa May) u reakciji na Karingtonovu smrt.

Konzervativni poslanik bio je najpoznatiji po svojoj ostavci na položaj ministra vanjskih poslova tri dana nakon argentinske šokantne invazije na Falklandske otoke 1982. godine. 

Ondašnja premijerka Margaret Tačer (Margaret Thatcher) pokušala je da ga razuvjeri od podnošenja ostavke, ali on je smatrao da mora odstupiti uprkos činjenici da nije snosio nikakvu odgovornost u neuspjehu vlade da predvidi invaziju.

Lord Piter Karington igrao je ključnu ulogu u uspostavi moderne države Zimbabve, predsjedajući razgovorima u Lancaster Houseu 1979. koji su doveli do stvaranja nove države na teritoriju nekadašnje južne Rodezije. 

On je kasnije obavljao dužnost generalnog sekretara NATO-a u periodu 1984. - 1988. godine.

U oktobru 1991. on je stvorio plan za rješenje jugoslavenske krize po kome je bivšu Jugoslaviju trebalo reorganizirati u labavi savez suverenih i nezavisnih država (Karingtonov plan), ali je plan propao nakon njegovog odbijanja od Srbije, a nakon nje i Crne Gore, prenosi BBC.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.