GLOBUS

Tramp ne može reći je li mu Putin prijatelj ili neprijatelj

Fena

10.7.2018

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) izjavio je u utorak kako ne može reći da li mu je Vladimir Putin prijatelj ili neprijatelj, i da bi sastanak s ruskim predsjednikom mogao biti najlakši dio njegove evropske turneje koja uključuje prisustvo samitu NATO-a i posjetu Velikoj Britaniji. 

Obraćajući se novinarima u Bijeloj kući prije odlaska na sedmicu dana dugi put, Tramp je ponovio svoje kritike NATO saveznika što ne ulažu dovoljno u vojsku i ukazao je na političke napetosti u Britaniji oko vladinih planova Brexita.

- Tako da imam NATO, Britaniju koja je donekle u previranju, i imam Putina. Iskreno govoreći, Putin bi mogao biti najlakša stavka od svih. Ko bi to pomnslio? - kazao je Tramp.

- Vidjet ćemo kako će se to odvijati - izjavio je on o samitu s Putinom koji će se održati u Helsinkiju u ponedjeljak.

Upitan da li mu je Putin prijatelj ili neprijatelj, Tramp je odgovorio: "Zaista ne mogu odmah na to odgovoriti. Što se mene tiče, mi smo konkurenti".

Tramp, čija je predizborna kampanja iz 2016. godine pod istragom navoda o saradnji s Rusijom, izjavljivao je u više navrata da želi dobre odnose s bivšim neprijateljem iz vremena Hladnog rata uprkos napetostima s Rusijom oko Ukrajine, Sirije i navodnog izbornog uplitanja širom svijeta.

Tramp negira svako savezništvo s Rusijom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.