SVIJET

Kina: Nove američke carine su neprihvatljive, morat ćemo odgovoriti

AFP

Index.hr

11.7.2018

Kinesko ministarstvo trgovine u srijedu je saopćilo kako su predložene američke carine od dodatnih 200 milijardi dolara na uvoz kineskih proizvoda u potpunosti neprihvatljive, dodajući kako će Peking morati odgovoriti na najnovije poteze Vašingtona.

U saopćenju je ministarstvo trgovine poručilo i kako američki potezi štete vlastitim američkim interesima, Kini i ostatku svijeta.

To je odgovor Kine na jučerašnju izjavu američkog trgovinskog predstavnika Roberta Lajtnizera (Lighthizer) da vlada kani uvesti dodatne 10-postotne carine na 200 milijardi dolara vrijedan kineski uvoz u roku od dva mjeseca.

Tako vlada predsjednika Donalda Trampa (Trump) jača pritisak u trgovinskom ratu s Kinom u kojem su prošle sedmice uvedene carine od 25 posto na 34 milijarde dolara vrijedan kineski uvoz, na koje je Peking odgovorio recipročnim mjerama.

Tramp je još prije poručio da bi SAD mogle uvesti carine na uvoz kineskih proizvoda u iznosu većem od 500 milijardi dolara.

Od početka maja te su dvije zemlje održale nekoliko krugova pregovora u kojima SAD pokušavaju smanjiti svoj trgovinski deficit s Kinom od 375 milijardi dolara, ali još nisu postigle dogovor.

Najava novih carina na uvoz kineskih proizvoda u SAD izazvala je jutros oštar pad cijena dionica na azijskim burzama. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7.30 sati u minusu 1,1 posto.

- Kako se ne vidi brzi kraj spora, pa čak nije ni na vidiku, mogućnost jačanja trgovinskih napetosti i protekcionizma, kao i globalnog trgovinskog rata, postaje najveći negativni rizik za rast svjetske ekonomije i trgovine u 2018. i 2019. godini - poručuje Rajiv Bisvas (Biswas), glavni ekonomist u kompaniji "IHS Marit".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.