SVIJET

UN upozorava da je Sjeverna Koreja u stanju 'humanitarne potrebe'

Fena

11.7.2018

Vodeći funkcioner Ujedinjenih naroda za humanitarna pitanja Mark Lovkok (Mark Lowcock) kazao je da postoje "vrlo jasni dokazi o humanitarnim potrebama" u Sjevernoj Koreji tokom prve posjete toj izoliranoj zemlji od 2011. godine. 

Lovkok je stigao u glavni grad Sjeverne Koreje Pjongjang u ponedjeljak i objavio videosnimak u utorak navečer o tome šta je zabilježio nakon putovanja u nekoliko područja na jugozapadu zemlje.

- Jedna od stvari koje smo vidjeli vrlo je jasan dokaz o humanitarnim potrebama - rekao je na službenom Twitteru i zvaničnoj stranici UN-a.

Naveo je da više od polovine djece u ruralnim područjima nema čiste vode, a izvori su zagađeni.

Iz UN-a su upozorili da su međunarodne sankcije zbog sjevernokorejskog nuklearnog oružja i balističkog programa pojačane humanitarne probleme.

Najmanje 20 posto djece u Sjevernoj Koreji pati od neuhranjenosti, što ukazuje na potrebu većeg finansiranja za humanitarnu pomoć.

UN je saopćio da je morao prekinuti opskrbu hranom za vrtiće u Sjevernoj Koreji zbog premalo novca te da za njihov plan prioriteta za 2018. godinu nedostaje 90 posto sredstava.

Lokkok je rekao da u bolnici leži 140 tuberkuloznih bolesnika, a lijekova ima samo za liječenje 40 pacijenata.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.