SVIJET

Skandal u najavi: Rusi se miješali u sporazum o imenu Makedonije?

Antenam.net

11.7.2018

Grčka protjeruje dvojicu ruskih diplomata iz zemlje zbog navodnog miješanja u postizanje sporazuma Atine i Skoplja u vezi s novim imenom Makedonije.

Kako je prenio grčki list "Katimerini", Grčka će, također, zabraniti ulaz u zemlju drugoj dvojici ruskih diplomata, za koje se kaže da su radili aktivnosti koje ne odgovaraju njihovom diplomatskom statusu. 

Oglasila se i grčka vlada, čiji portparol Dimitris Kanakopulos (Canakopulos) je izjavio da "Grčka neće tolerirati ništa što krši međunarodno pravo".

Ruski diplomati su, preciziraju grčki mediji, pokušavali dobiti i objaviti nezakonitu informaciju, a ujedno su nastojale i podmititi pojedine državne zvaničnike. 

 - Inicijativa Atine nije slučajna, već je odgovor na koordiniranu akciju diplomata kako bi proširili ruski utjecaj u Grčkoj, ali i utjecali na odluku vlasti po pitanju dodjeljivanja novog imena Makedonije - navodi list i dodaje da se prije svega ova odluka odnosi na konkretne diplomate, a ne na odnos Grčke prema Rusiji - prenosi Sputnjik.

Istovremeno, neimenovani izvori iz grčke vlade navode i da Atina nastoji održati dobre odnose s Rusijom, budući da je vanjska politika Grčke usmjerena ka prijateljskim odnosima sa svim zemljama, pa i sa zvaničnom Moskvom, i podsjećaju da se svaka odluka veoma pažljivo donosi, stoga Atina i nije protjerala nijednog diplomatu u vezi sa trovanjem bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripala u Solsberiju. Uskoro je stigla i reakcija iz Moskve. Rusija će deportirati dvojicu grčkih diplomata kao odgovor na odluku Atine da dvojicu ruskih diplomata proglase personama non grata, izjavio je zamjenik komiteta Vijeća federacije Rusije za međunarodne odnose Andrej Klimov (Andrei Klimov).

 - Princip reciprociteta se primjenjuje u svim takvim slučajevima, bez isključenja. To je osnovni princip diplomatije -  naveo je on, a prenosi Sputnjik. 

Prema njegovim riječima, bez takvog odgovora Rusija neće biti u mogućnosti osigurati sigurnost svojih zaposlenih. Klimov je dodao i da Rusija nikada Grčku nije gledala kao na svog saveznika i partnera u Evropi – sama činjenica da je u NATO-u, govori sve - dodao je on.

Podsjetimo, Rusija je inače "na meti" svjetske javnosti zbog sve češćih optužbi da se miješala najprije u predsjedničke izbore u SAD, na kojima je pobijedio Donald Tramp (Donald Trump), zbog čega se vodi i istraga u Americi. 

Također, prema nekim izvještajima međunarodnih organizacija, ali i institucija u SAD, Rusija je takve namjere imala u više zemalja, uključujući i one u Evropi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.