SUKOBI

Sirija spriječila izraelski zračni udar na području regije Kuneitra

Ilustracija

Agencije

12.7.2018

Protuzračna odbrana sirijske vojske spriječila je u ranim jutarnjim satima zračni udar izraelskih aviona na području regije Kuneitra, objavila je državna sirijska agencija SANA.

Prema izvještaju sirijske državne agencije koja se poziva na vojne izvore, napad u blizini sela Hader, koje se nalazi u graničnom području na Golanskoj visoravni, uzrokovao je samo materijalnu štetu.

Nekoliko sati prije izraelske snage srušile su sirijsku bespilotnu letjelicu koja je nadlijetala pogranično područje i ušla u izraelski zračni prostor na Golanskoj visoravni.

U srijedu je i izraelski premijer Benjamin Netanjahu (Netanyahu), na sastanku s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, poručio "da Izrael nije prijetnja sirijskom predsjedniku Bašaru el-Asadu" te je zatražio od Moskve da makne iranske snage iz Sirije.

- Nećemo poduzimati akcije protiv Asadovog režima, a vi maknite Irance - prenio je neimenovani visoki izraelski dužnosnik Netanjahuove riječi upućene ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu tokom sastanka u Moskvi.

Moskva je predložila da budu raspoređene na 80 kilometara od granice i nije pristala na potpuni odlazak, rekao je isti dužnosnik.

Rusija već radi na tome da se iranske snage povuku iz područja Sirije blizu Golanske visoravni, koju je Izrael okupirao još 1967. godine tokom ratnih sukoba na Bliskom Istoku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.