SAMIT LIDERA

Tramp nakon sastanka s Merkel u Briselu izjavio da ima dobre odnose s njom

AFP

Fena

12.7.2018

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) predložio je saveznicima u NATO-u da povećaju odbrambene budžete na četiri posto BDP-a, dvostruko više od ranije zacrtanog cilja od dva posto.

Članice NATO-a zacrtale su na samitu u Velsu 2014. da će u sljedećih deset godina podići izdvajanje za odbranu na dva posto BDP-a. Taj cilj, prema najnovijim podacima, ispunjava osam država članica: Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija, Grčka, Estonija. Latvija, Litva, Poljska i Rumunija.

Tramp je izjavio da članice NATO-a moraju uplatiti odmah dva posto svog BDP-a za ulaganja u vojsku, povezujući to pitanje s trgovinom i energetikom na svom Twitter postu dok je prisustvovao samitu alijanse u Briselu.

- Kakva korist za Njemačku što plaća Rusiji milijarde dolara za plin i energente? SAD plaćaju evropsku zaštitu. Morate plaćati dva posto BDP-a odmah, ne do 2025. godine - dodao je američki predsjednik.

Nekoliko sati nakon što je oštro napao Njemačku, američki predsjednik Donald Tramp sastao se na marginama sastanka na vrhu zemalja članica NATO-a s kancelarkom Angelom Merkel i izjavio da ima vrlo dobre odnose s njom.

Merkel je rekla da su razgovarali o migracijama te da je Njemačka "dobar partner" SAD. Tokom radnog doručka u srijedu ujutro s generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom, Tramp je oštro napao Njemačku, posebno se okomivši na plinovod Sjeverni tok II zbog čega je, kako je rekao, Njemačka postala zarobljenik Rusije.

Čelnici zemalja članica NATO-a u srijedu su, prvog dana samita, pozvali Makedoniju da počne pregovore o članstvu u Sjevernoatlantskom savezu, čija bi članica mogla postati kada se definitivno potvrdi promjena imena zemlje dogovorena s Grčkom.

Grčka i makedonska vlada postigle su sredinom prošlog mjeseca dogovor o imenu Makedonije, koja bi se, prema novome, trebala zvati Sjeverna Makedonija. Makedonija čeka pozivnicu za članstvo u NATO-u od 2008. godine, a od 2005. početak pregovora s Evropskom unijom, što još nije na vidiku.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.