GLOBUS

Donald i Melanija na NATO samit došli držeći se za ruke

AFP

24sata.hr

12.7.2018

Donald Tramp (Trump) je, u pratnji supruge Melanije, stigao u srijedu na NATO samit u Briselu. Prva dama i njen suprug držali su se za ruke dok su hodali prema mjestu sastanka.

Melanija nije jedina prva dama na samitu jer tamo su stigle i supruga francuskog predsjednika Brižit Makron (Brigitte Macron), supruga Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tayyip Erdogan) Emine Erdoan, Cerarova partnerica Mojca Stropnik...

Tramp, koji je u Briselu započeo evropsku turneju koja uključuje dvodnevno učestvovanje na samitu NATO-a, posjetu Britaniji i susret s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Helsinkiju, uporno poziva evropske saveznike da povećaju svoje izdatke za odbranu.

Zemlje članice NATO-a dogovorile su da će izdvajati dva posto BDP-a za odbranu, što je cilj koji će ove godine vjerovatno dostići njih samo osam. Uz SAD, to su Velika Britanija, Grčka, Latvija, Estonija, Poljska, Litva i Rumunija.

- Pripreme za odlazak u Evropu. Prvi sastanak - NATO. SAD izdvajaju mnogo puta više od bilo koje druge države da bi ih štitio. Nije pošteno prema američkim poreznim obveznicima - napisao je Tramp na Twitteru.

- Zemlje NATO-a moraju platiti VIŠE, SAD moraju platiti MANJE. Vrlo nepošteno - kasnije je dodao Tramp.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.