Kremlj uzvraća udarac, optužuju Trampa da vrši pritisak na EU zbog plina

SVIJET

Kremlj uzvraća udarac, optužuju Trampa da vrši pritisak na EU zbog plina

Kremlj je u četvrtak poručio da se ne slaže s američkim predsjednikom Donaldom Trampom (Trump), koji je Njemačku opisao kao "zarobljenika" Moskve zbog ovisnosti o ruskom plinu, ocijenivši da je njegova izjava dio američkih napora da se Evropu primora na kupovinu američkih energenata.

Američki predsjednik je u srijedu na samitu NATO u Briselu oštro napao Njemačku, posebno se okomivši na plinovod Sjeverni tok II, zbog čega je, kako je rekao, Njemačka postala zarobljenik Rusije.

On je jasno Njemačkoj kazao da je pogrešno podržavati taj 11 milijardi dolara vrijedan projekt plinovoda preko Baltika i nastaviti uvoziti još više ruskog plina, dok su istodobno članice EU spore u izdvajanju novca za zajedničku obranu protiv, između ostalih, te iste Rusije.

- Moram reći da je jako tužno kada Njemačka sklapa veliki naftne i plinske dogovore s Rusijom, a od nas se očekuje da je štitimo od Rusije, dok oni svake godine plaćaju milijarde Rusiji - rekao je Tramp u srijedu tokom radnog doručka s glavnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov tvrdi da se radi o eskalaciji američke kampanje u cilju da se Evropu odgovori od kupovine ruskog plina i da se umjesto toga usmjeri na američki energetski sektor.

- Što se tiče njemačke ovisnosti o ruskom plinu, ne možemo se složiti s tom tvrdnjom. Opskrba energentom putem plinovoda ne vodi u ovisnost jedne zemlje o drugoj. To je garancija stabilnosti i budućeg razvoja - kazao je Peskov.

On je američke pritužbe da novi plinovod predstavlja "nepoštenu konkurenciju" ocijenio pokušajem da se evropske zemlje prisili na kupovinu skupljeg američkog ukapljenog prirodnog plina.

- Mi smatramo da je to pitanje ekonomskog takmičenja te da kupci moraju samo donijeti svoje odluke - kazao je Peskov.

Tramp je Njemačku optužio da je pod potpunom kontrolom Rusije jer od te zemlje dobiva skoro 70 posto svoje energije, spomenuvši pri tome i ulogu bivšeg njemačkog kancelara Gerarda Šrodera (Gerhard Schroeder) u ruskom plinskom biznisu.

Vašington upozorava da zapadnoevropske firme koje učestvuju u izgradnji plinovoda riskiraju sankcije. 

Preuzmite aplikacije Dnevnog avaza za Android i iOS.

Povezano
NA VRH