SVIJET

U Japanu sada postoje drive in pogrebne usluge

Screenshot

Avaz.ba

12.7.2018

Jedno pogrebno preduzeće u Japanu nudi drive in uslugu za ljude koji bi da odaju počast pokojniku, ali su u stisci s vremenom. 

Kako piše ''Japan Times'', firma ''Kankon Sousai Aichi'' otvorila je vrata za javnost u Uedi, u provinciji Nagano. Gosti mogu prići izlogu u kolima, upisati se u knjigu ožalošćenih preko ekrana osjetljivog na dodir i, kako je običaj, ostaviti uplatu porodici preminuloga u znak saučešća. 

Također, postoji elektronska usluga prodaje tamjana, ako užurbani ožalošćeni želi da se u njegovo ime uputi i molitva.

U zemlji starosnog profila kakav ima Japan industrija pogrebnih preduzeća je u porastu, a sve je veća i potražnja za efikasnijim pogrebnim uslugama.

Masao Ogivara iz ove kompanije je rekao da je njihova nova usluga namijenjena osobama ograničene pokretljivosti, što zbog invaliditeta što zbog godina, piše JT.

Ja se ovim poslom već dugo bavim i dobro znam koliko je teško starijim osobama u invalidskim kolicima da se pojave na sahrani - kazao je. 

Masao tvrdi da se ovom uslugom "smanjuje vrijeme neophodno da bi se prisustvovalo sahrani“. Pošto se sahrane u Japanu obično održavaju oko podne, poslovni čovjek na pauzi za ručak može uspjeti samo da ode do kioska umjesto da žuri kući da obuče crninu i poslije bude na melanholičnom skupu.

Kompanije se u Japanu bore za svoj dio kolača pogrebne ekonomije, čiji je promet, prema podacima Instituta Yano, u vrijednosti od oko 10 milijardi eura. Shodno tome, posljednjih desetak godina su se javile brojne kontroverzne poslovne prakse u vezi s pogrebima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.