GLOBUS

Tramp proglasio pobjedu nakon samita NATO-a: Dobio sam sve što sam htio

Index.hr

12.7.2018

Samit NATO-a, koji je na trenutke bio vrlo buran zbog grubih napada američkog predsjednika Donalda Trampa na saveznike da troše premalo na odbranu, završio je danas ipak u pomirljivom tonu.

Iako je već navikao sve na svoju nepredvidivost, Tramp je ipak iznenadio kada je i drugi dan samita, mimo dnevnog reda, postavio pitanje raspodjela troškova odbrane, optužujući Njemačku i druge bogatije članice da premalo daju za odbranu, a da istodobno Amerika gubi s njima u trgovačkoj razmjeni.

Na kraju samita Tramp je sazvao konferenciju za novinare koja nije bila planirana i rekao da su se čelnici zemalja članica NATO-a složili "znatno povećati" troškove za odbranu i da je NATO danas puno jači nego prije dva dana. Nije precizirao koliko je povećanje dogovoreno, ali je rekao da je u proteklih godinu dana izdvojeno 33 milijarde dolara više za odbranu i to ne računajući Sjedinjene Države.

Tražio je povećanje izdvajanja što prije

Tramp je tražio da se dva posto počne izdvajati što prije, te da se kroz neko razdoblje to poveća na 4 posto BDP-a za odbrambene proračune. Prema diplomatskim izvorima, spominjanje 4 posto neka je vrsta trgovačke taktike da se traži puno više da bi se dobilo nešto više. Konferencija za novinare aranžirana je poput kazališne predstave. Prostorija je bila zatamnjena, a samo su govornica i za njom Trump bili osvijetljeni.

Tramp je samit NATO-a predstavio kao ličnu pobjedu, ističući da je dobio sve što je htio, iako su nešto ranije stizale dramatične vijesti iz diplomatskih izvora da je zaprijetio povlačenjem SAD iz NATO-a ako ostale zemlje ne povećaju izdvajanje za odbranu. "Rekao sam im da bih bio vrlo nesretan ako oni ne ispune svoje obveze, da bih bio krajnje nezadovoljan, ali svi su se na kraju složili. Neko vrijeme je bilo dosta oštro", rekao je Tramp.

Tramp je samit NATO-a ocijenio "fantastičnim" i da je održan u "kolegijalnom duhu". Glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je nakon samita da su sve saveznice čule Trampovu poruku i da je nakon iskrene rasprave o pravednijoj raspodjeli tereta odbrane NATO još snažniji i da je pojačana svijest o nužnosti povećanja odbrambenih troškova.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.