ZANIMLJIVO

Ključ dobrog izgleda leži u dobrom snu: Istraživanje pokazuje najbolje vrijeme za odlazak na spavanje

Arhiv

Avaz.ba

13.7.2018

Spavanje utječe na kožu, lice, tijelo, smanjuje stres, a osim što nam utječe na fizički izgled, veliku ulogu ima i u našem kognitivnom sistemu, pomaže u produktivnosti, radu mozga i učenju.

Tokom spavanja koža se regenerira, nove ćelije zamjenjuju stare i ponovo se postiže zdrava ravnoteža. Ali u današnjem užurbanom svijetu prepunom dnevnih obaveza ili kada jednostavno "zaglavimo" ispred televizije, nerijetko nam se dogodi kasan odlazak na spavanje.

Firma Sili UK, najveća robna marka kreveta, radila je istraživanje da bi saznala u koliko sati moramo ići da spavamo da bismo ujutro izgledali lijepo i odmorno.

Istraživanjem su otkrili da je ključ dobrog izgleda u odlasku na spavanje u 21.45 s buđenjem u 6.55 sati ujutro. 

Istraživanje je pokazalo da je 60% ispitanika potvrdilo da im odlazak na spavanje u to doba pozitivno utječe na psihološke sposobnosti, a 40% posto je izjavilo da im utječe i na ponašanje taj dan. 

Njih 42 posto je izjavilo da imaju bistrije oči, a 20 posto da im je koža čistija.

Mnogi od nas troše velike iznose novca da bi se lijepo osjećali i izgledali. Zaboravili smo da dobrim i kvalitetnim snom možemo sve to postići bez trošenja novca. Naravno, bitno je i samo okruženje koje nam mora odgovarati, odnosno miran prostor s dobrim krevetom i stvaranje rutine određenog vremena za spavanje - savjetuje Nil Robinson iz Sili UK.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.