SVIJET

Haker prodavao povjerljive američke vojne dokumente na dark vebu za samo 200 dolara

Ilustracija/Arhiv

Informacija.rs/

13.7.2018

Nikad ne znate šta možete naći na skrivenom internetu, takozvanom dark vebu. 

Firma ''Recorded Future'' objavila je da je na dark vebu otkriven haker koji prodaje osjetljive dokumente američkog zrakoplovstva, i to po cijeni od 150 do 200 dolara. 

''Recorded Future'' je objavio da je prošlog mjeseca na dark vebu pronađen haker koji pokušava da proda tajne dokumente o MQ-9 Reaper dronu. MQ-9 Reaper, koji je prvi put predstavljen 2001. godine, trenutno koriste američko zrakoplovstvo, mornarica, carina, NASA, CIA i vojske nekoliko drugih zemalja.

Analitičari grupe Insikt otkrili su hakera tokom svog redovnog praćenja dark veba na kome prate kriminalne aktivnosti. Oni su se postavili kao potencijalni kupci i tako saznali da je haker uspio da dođe do osjetljivih dokumenata tako što je dobio pristup Netgear ruteru koji se nalazi u zrakoplovnoj bazi Krič u Indijan Springsu (Nevada) i koji je koristio podrazumijevane FTP postavke za prijavu za dijeljenje fajlova. 

Ranjivost autentičnosti u Netgear ruterima koji je haker iskoristio za pristup osjetljivim vojnim dokumentima je otkrivena prije dvije godine, a, kako tvrdi ''Recorded Future'', više od 4.000 rutera još  nije ažuriralo svoj firmware i podložni su napadima.

Nakon što je pristupio mreži, haker je s računara kapetana 432d eksadrile za održavanje krao povjerljive dokumente, uključujući i literaturu o održavanju drona. 

Ironija je da certifikat koji se nalazi u arhivi podataka koje je ukrao haker otkriva da je kapetan, čiji je sistem bio kompromitiran, nedavno završio obuku o cyber sigurnosti, ali da nije postavio lozinku za FTP server koji hostuje osjetljive fajlove.

Razmjere štete tek treba utvrditi. 

Daljnja interakcija s hakerom omogućila je analitičarima da otkriju druge procurjele vojne informacije, uključujući i veliki broj vojnih dokumenata ukradenih od neidentificiranog oficira.

Istraživači su identificirali ime i mjesto prebivališta osobe koja je povezana s grupom za koju smatraju da je odgovorna za nezakonitu prodaju američkih vojnih dokumenata i priručnika. Iako analitičari Insikt grupe nisu identificirali zemlju odgovornu za napad, rekli su da grupa pomaže nadležnima u njihovoj istrazi o trgovini tajnim dokumentima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.