SVIJET

U Njemačkoj su žene češće na čelu javnih preduzeća

123RF

Index.hr

13.7.2018

Žene mnogo često drže vodeće pozicije u kompanijama u potpunom ili djelomičnom vlasništvu države nego što je to slučaj s preduzećima koje su u privatnom vlasništvu, proizlazi iz studije univerziteta u Friedrichshafenu objavljene u petak. 

U preduzećima u vlasništvu gradova i općina je u prosjeku na vodećim pozicijama 18 posto žena - rekao je voditelj studije Uli Fapenfus (Uli Papenfuss) sa Univerziteta Zeppelin iz Friedrichshafena. 

Osjetne razlike između istoka i zapada zemlje   

U isto vrijeme se u oko 160 vodećih njemačkih preduzeća upisanih berzi na vodećim položajima nalazilo svega 7,8 posto žena. 

Studija je provedena u preko 1500 javnih preduzeća diljem Njemačke. Fapenfus je objasnio da postotak žena često ovisi o "političkoj volji" u pojedinim gradovima. 

Studija pokazuje i osjetne razlike između zapada zemlje i istoka. Na području koje je nekad tvorilo bivšu Demokratsku Republiku Njemačku (DDR) je zbog tradicije češćeg prisustva žena na tržištu rada 22 posto žena na vodećim položajima u javnim preduzećima i ustanovama. 
 

Na zapadu zemlje, gdje je duže vladala tradicionalna podjela po kojoj su muškarci odlazili na posao, dok su se žene brinule o kućanstvu, postotak žena na vodećim pozicijama je s 13,5 posto osjetno niži.

Žene su još uvijek pretežito na vodećim pozicijama u sektorima kulture, zdravstva i obrazovanja dok ih je osjetno manje u javnim preduzećima koja traže tehničko obrazovanje poput energetike ili prometa. 

Voditelji studije su upozorili kako je potrebno uložiti „osjetne napore“ kako bi se ostvario politički cilj ravnopravnog položaja žena na vodećim pozicijama.

U Njemačkoj se već godinama govori o uvođenju propisanih kvota za vodeća mjesta u privredi za žene, ali su do sada uvođenje kvote sprječavale udruge poslodavaca. 

Kod političkih stranaka najdalje je otišla stranka Zeleni, koja je još prilikom osnutka 1979. uvela žensku kvotu od 50 posto za sve stranačke dužnosti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.