GLOBUS

Mađarska se priprema za povlačenje iz UN-ovog sporazuma o globalnoj migraciji

Fena

13.7.2018

Mađarski ministar vanjskih poslova predložit će da se Budimpešta povuče iz razgovora o sporazumu o migraciji Ujedinjenih nacija, jer bi takav sporazum mogao pomoći povećanju priliva migranata u Evropu i prisiliti zemlje da im pružaju utočište, javili su mađarski mediji.

Desničarski nacionalistički premijer Viktor Orban, izabran na treći uzastopni mandat u aprilu, jedan je od najžešćih protivnika migrantske politike Evropske unije otkako je njegova vlada ogradila mađarske južne granice kako bi zadržala migrante van zemlje.

Mađarska vlada, skupa s Poljskom i Češkom Republikom našla se pod kritikama EU zbog zauzimanja oštrog stava protiv prihvata tražilaca azila, ali je našla zajednički jezik s glasačima tvrdeći da ilegalna imigracija prijeti podrivanjem evropske stabilnosti.

Državna novinska agencija MTI  navela je izjavu ministra vanjskih poslova Petera Szijjarta u petak da bi neobavezujući sporazum UN-a mogao postati dio međunarodnog prava, dok nacionalne vlade moraju sačiniti konkretne mjere na njegovoj provedbi.

Završni tekst sporazuma o globalnoj migraciji "u potpunosti je suprotan zdravom razumu, mađarskim interesima i namjeri obnove evropske stabilnosti" - navodi novinska agencija Szijjartove riječi.

Ukoliko Orbanova vlada odobri Szijjartov prijedlog u narednoj sedmici, Mađarska bi sljedila Sjedinjene Države koje su napustile sporazum u decembru uslijed briga za svoj suverenitet.

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je u petak da imigracija mijenja kulturu i da je "veoma negativna" za Evropu zbog sigurnosnih rizika, koristeći isti riječnik kao mađarski čelnik Orban, koji je odbio da pruži gostoprimstvo svim nelegalnim imigrantima zbog takvih briga.

Uz rekordnih 21,3 miliona izbjeglica širom svijeta, 193-člana Generalna skupština UN-a usvojila je političku deklaraciju u 2016., poznatu kao Njujorška deklaracija, u kojoj su se njene članice dogovorile da provedu dvije godine u pregovorima o sporazumu za sigurnu, primjerenu i regularnu migraciju, prenosi Reuters.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.