GLOBUS

Stigao odgovor Kremlja: Ne postoje dokazi o umiješanosti o hakovanju tokom izbora u SAD

Avaz.ba

13.7.2018

- Ne postoje dokazi da je 12 lica, protiv kojih je Vašington najavio optužnice, povezano sa vojnim obavještajnim službama ili da su oni hakovali računarske mreže američkih demokrata, saopćeno je iz ruskog Ministarstva vanjskih poslova.

Zamjenik glavnog državnog tužioca Rod Rozenštajn najavio je ranije da će Ministarstvo pravde SAD podići optužnice protiv 12 ruskih obavještajnih službenika zbog hakovanja mreže kampanje predsjedničkog kandidata Hilari Klinton tokom predsjedničkih izbora u SAD 2016. godine.

On je rekao da su optužbe dio istrage specijalnog vijeća o mogućoj saradnji tima predsjednika SAD Donalda Trampa i Rusije.

Rusi će biti optuženi za hakovanje računarskih mreža Demokratskog nacionalnog komiteta, Demokratskog kongresnog komiteta za kampanje i predsjedničke kampanje Klintonove, kao i za to da su kasnije objavili ukradene elektronske poruke na internetu, nekoliko mjeseci prije izbora u SAD, javio je AFP.

Rusko Ministarstvo navodi da je cilj optužbi narušavanje atmosfere pred samit Trampa i ruskog predsjednika Vladimira Putina. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.