GLOBUS

Turska napravila novo lasersko oružje koje probija čelični oklop

Printscreen

Agencije

14.7.2018

Turske vojne kompanije uspješno razvijaju nove sisteme laserskog oružja, i nedavno su prikazali novi sistem koji može presječi čelični oklop sa 500 metara.

Podsekretar za industriju odbrane (SSM) Ismail Demir objavio je 5. jula video o uspješnom testiranju novih 1,25 kW i 20kW sistema laserslog oružja, nazvanih ISIN Projekat.

Novi visokoenergetski laserski sistem je proizvod turskog Istraživačkog centra za informatiku i informacionu sigurnost (Tübitak Bilgem), i predstavljen je od strane Podsekretarijata za industriju odbrane (SSM).


Turski podsekretar za industriju odbrane je objavio video snimak koji pokazuje novi 1,25 kW laserski sistem montiran na šasiju oklopnog vozila Kobra i 20 kw laserski sistem koji uspješno probija 22-milimetarsku ploču čeličnog oklopa sa udaljenosti od 500 metara.

Kako prenosi dnevni list ''Daily sabah'', rečeno je da je ovo oružje razvijeno da bi efikasno eliminiralo prijetnje koje predstavljaju bespilotna zračna i podvodna vozila u krugu od 500 metara, kao i improvizirani eksplozivni uređaji i sumnjivi paketi duž puta u krugu od 200 metara.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.