GLOBUS

Izvještaj Ujedinjenih naroda: Rekordan broj ubijenih civila u Afganistanu

Civili najčešće mete

Fena

15.7.2018

S porastom samoubilačkih napada iza kojih stoji oružana grupa Islamska država Irak i Levant, u Afganistanu je u prvoj polovini godine zabilježen i rekordan broj ubijenih civila, uprkos prošlomjesečnom primirju, upozoravaju iz Ujedinjenih naroda. 

Broj ubijenih je porastao za jedan posto i popeo se u prvih šest mjeseci na 1.692, dok je broj ranjenih pao za pet posto na 3.430, objavila je u svom najnovijem izvještaju misija UN-a u Afganistanu.

Nade da bi se jednog dana u Afganistanu mogao postići mir narasle su prošli mjesec, kada je dogovoreno trodnevno primirje tokom ramazana.

Tada su se mogle vidjeti do tada neviđene scene talibanskih boraca i pripadnika snaga sigurnosti zajedno na ulicama Kabula i drugih gradova.

- To kratko primirje je pokazalo da se borbe mogu obustaviti i da afganistanski civili više ne moraju podnositi glavni teret rata - kazao je Tadamiči Jamamoto (Tadamichi Yamamoto), visoki dužnosnik UN-a u Afganistanu.

Najviše samoubilačkih napada izvedeno je u Kabulu i glavnim gradovima afganistanskih pokrajina, poput Jalalabada.

Također je zabilježena pojačana aktivnost ISIL-a u istočnoj pokrajini Nangarhar.

Stotine civila su ubijene prilikom napada na šiitske hramove, vladine urede, humanitarna udruženja, biračka mjesta i sportske priredbe.

ISIL je odgovoran za više od 50 posto civilnih žrtava stradalih u bombaškim i samoubilačkim napadima, a oko 40 posto se pripisuje talibanima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.