GLOBUS

Krvavi sukobi: U protestima u Nikaragvi više od 300 mrtvih

Index.hr

16.7.2018

Najmanje deset ljudi ubila su u Nikaragvi policija i paravojne grupe odane predsjedniku Danijelu Ortegi, javilo je udruženje za ljudska prava, čime nastavlja rasti broj smrtnih slučajeva u nasilnim sukobima u toj srednjoameričkoj državi. 

Ubijeni su prilikom napada vladinih snaga na zajednicu Monimbo i grad Masaja, koji se nalazi oko 25 kilometara jugoistočno od glavnog grada Manague, izjavio je lokalnoj televizijskoj stanici Alvaro Leiva iz Nikaragvanskog udruženja za ljudska prava, potvrdivši da je "trenutno riječ o više od deset smrtnih slučajeva".

Kako su za AFP posvjedočili mještani i pripadnici udruženja za ljudska prava, Masaja je potpuno okružen, a vladine snage teškom mehanizacijom i oklopnjacima uklanjaju barikade, pri čemu su naoružani i puškama, dok im lokalni demonstranti odgovaraju kamenjem i bombama kućne izrade.

Nikaragvu od aprila potresaju protesti u kojima se traži ostavka predsjednika, a prema nekim procjenama, u njima je dosad smrtno stradalo više od 300 ljudi, što predstavlja najkrvavije sukobe u zemlji od završetka građanskog rata 1990. godine.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.