SVIJET

Moskva žali zbog zatvaranja "Biznis Fransa"

Kremlj Moksva

Srna

17.7.2018

Moskva žali zbog zatvaranja "Biznis Fransa", trgovinskog i investicionog predstavništva Ambasade Francuske u Rusiji, i poziva na razvijanje bilateralnih ekonomskih veza, saopćeno je iz ruskog Ministarstva vanjskih poslova. 

U saopćenju se navodi da je Ministarstvo jučer primilo obavještenje francuske Ambasade o zatvaranju predstavništva. 

 - Odluka Francuske da najavi zatvaranje trgovinske misije je suvereno pravo te zemlje. Možemo samo da žalimo što Pariz nije slušao naše prijedloge - ističu iz Ministarstva.

Iz Ministarstva su napomenuli da Moskva i dalje poziva na razvijanje bilateralnih trgovinskih i ekonomskih odnosa i da podržavaju rad tijela u Rusiji koja za cilj imaju unapređenje tih odnosa. 

Servis za medije francuske Ambasade u Moskvi jučer je saopćio da je Francuska odlučila da zatvori "Biznis Frans" nakon pregovora sa lokalnim vlastima zbog protjerivanja direktora predstavništva i, kako je navedeno, pogoršanja uslova za rad u posljednjih nekoliko mjeseci.

Agencija Interfaks citirala je rusko Ministarstvo vanjskih poslova, koje je saopćilo da su u Moskvi iznenađeni odlukom Pariza i da je uklonjen diplomatski status francuskog predstavništva. 

Rusija je ranije protjerala nekoliko evropskih diplomata, uključujući francuske diplomate, nakon istih mjera preduzetih prema ruskom diplomatskom osoblju u nekoliko evropskih zemalja, poslije slučaja trovanja bivšeg ruskog špijuna u martu u britanskom gradu Solsberiju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.