GLOBUS

Šta je Donald Tramp kazao o ulozi Crne Gore u NATO-u

Index.hr

18.7.2018

Na kraju evropske turneje koja je uključila samit s Putinom, Donald Tramp (Trump) je dao intervju za "Fox News".

U razgovoru s voditeljem Takerom Karlsonom (Tucker Carlson) o NATO-u, Karlson ga je prvo upitao koja je trenutno svrha NATO saveza.

Tramp je rekao kako smatra da je "vrlo nepošteno da SAD moraju štititi države NATO-a koje ne plaćaju" te ponovio da bi države "trebale plaćati troškove svoje zaštite": "To nije novost. To je nešto što ljudi već dugo znaju", prenosi "Index.hr".

Karlson je Trampu postavio pitanje: "Članstvo u NATO-u obavezuje članice da brane bilo koju drugu članicu u slučaju napada. Pretpostavimo da neko napadne Crnu Goru. Zašto bi moj sin išao braniti Crnu Goru?"

Tramp je odgovorio: "Razumijem šta govorite, i ja sam postavio isto pitanje. Crna Gora je malena država s vrlo snažnim ljudima. Oni su vrlo agresivni ljudi, mogli bi postati agresivni, i onda, čestitam, u Trećem svjetskom ratu smo. Međutim, to je način kako (NATO) funkcionira."

Tramp je u razgovoru, također, rekao da "SAD plaćaju do 90 posto troškova odbrane Evrope": "Ne samo da mi plaćamo većinu nego oni uopće ne plaćaju, a mi ih štitimo. Dodajte to svom pitanju o Crnoj Gori."

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.