Tramp želi da predsjednički avion izgleda više američki

SVIJET

Tramp želi da predsjednički avion izgleda više američki

Predsjednik SAD Donald Tramp (Trump) odlučio je da promijeni plavo-bijelu boju predsjedničkog aviona Air Force One u crveno-plavo-bijelo.

Tramp želi da avion izgleda “više američki” i da se pomjeri od “Džeki Kenedi boje”, koju dizajner Rejmond Levi naziva “svjetlosna ultramarinska”, prenio je BBC.

Boje službenog aviona američkih predsjednika izabrali su 1960-tih godina tadašnji predsjednik Džon Kenedi i prva dama Žaklina Džeki Kenedi.

Novi model neće biti završen najranije do 2021. godine.

Novi avion biće “u najvećoj mjeri za buduće predsjednike”, s obzirom na to koliko vremena treba da se napravi, rekao je Tramp za CBS tokom vikenda.

Tramp je naglasio da ne treba više da se koriste iste “bejbi plave boje” i da će novi izgled “biti nevjerovatan”, “vrhunskih linija” i “najbolji u svijetu”.

Air Force One se sastoji od dva aviona. Prvi zvanični let je bio 1959. godine, tokom predsjedavanja Dvajta Ajzenhauera i imao je crvenu i zlatnu boju sve do predsjednika Kenedija, koji je izabrao svjetlo plavu nijansu i bijelu, a to se zadržalo do današnjeg dana.

Kritičari Trampovog izbora naveli su da i ruski predsjednički avion, takođe, ima crveno-bijelo-plavu boju.

Kina i Francuska, takođe, na avionima imaju crveno-bijelo-plavu kombinaciju boja.

Preuzmite aplikacije Dnevnog avaza za Android i iOS.

Povezano
NA VRH