GLOBUS

Palestinska oslobodilačka organizacija: Izrael zakonom o nacionalnoj državi legalizira aparthejd

Fena

19.7.2018

Palestinska oslobodilačka organizacija (PLO) u četvrtak je osudila usvajanje zakona o jevrejskoj državi u izraelskom parlamentu Knessetu. 

Članica izvršnog komiteta PLO-a Hanan Ašravi (Ashrawi) navodi u saopćenju da zakon o jevrejskoj državi "daje dozvolu za aparthejd, diskriminaciju, etničko čišćenje i sektaštvo na račun palestinskog naroda. 

Takav rasistički i pun predrasuda zakon nelegalan je prema svim standardima međunarodnog prava, demokratije, humanosti, pravde, tolerancije i inkluzije.

- Još jednom je desničarska vladajuća koalicija pokazala svoj istinski karakter demonstrirajući da se oslanja na održavanje zvanične politike etničke čistoće i supremacije, dajući izvornim palestinskim građanima drugorazredni status - izjavila je Ašravi.

Ona je pozvala sve članice međunarodne zajednice i ljude sa savješću da "dovedu u pitanje takav zakon i politiku flagrantne diskriminacije te da prinude Izrael da se povinuje normama i standardima civiliziranog ponašanja".

- Uprkos svim izraelskim naporima na brisanju naših prava i identiteta, odlučnost i istrajnost palestinskog naroda da očuva svoju slobodu i historijsku validaciju će prevladati - istaknula je Ašravi, prenosi palestinska novinska agencija Wafa.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.