GLOBUS

Putin: NATO je poražen i potpuno beskoristan!

S. N.

20.7.2018

Rusija je danas objavila detalje novih pet oruđa za koje predsjednik te države Vladimir Putin tvrdi da su toliko napredni da je "NATO poražen i potpuno beskoristan".

Zvanični Kremlj na svom Youtube kanalu, te posredstvom državne agencije TASS, emitirao je snimke svakog od oruđa za koje tvrde da su daleko najmoderniji na svijetu, a u programu su nuklearnog paketa koji Rusija razvija. 

Burevestnik (Najavljivač bure) je krstareća raketa na nuklearni pogon s nuklearnom bojevom glavom. Ministarstvo odbrane Rusije tvrdi da je to oruđe "neograničenog dometa i nevidljivo za sve postojeće i napredne sisteme raketne odbrane". Najavljene su testne probe oruđa "ubrzo".

Avangardni hipersonični raketni sistem ima interkontinentalni domet i brzinu veću od 22.000 kilometara na sat. Opremljen je da može izbjeći presretače te letjeti nisko da ga ne mogu uočiti sistemi otkrivanja projektila. Kako prenosi TASS, "ubrzo će biti spreman za upotrebu", a oruđe je "već u serijskoj proizvodnji".

Sarmat je, prema tvrdnjama ruskih vlasti, "najsavremeniji interkontinentalni balistički sistem (ICBM). Ipak, tek za tri godine bit će spreman za upotrebu, najavljuje TASS. Svi dosadašnji testovi lansiranja, kako s platformi tako i iz podzemnih hangara, pokazali su se uspješnim, tvrdi državna ruska novinska agencija.

"Posejdon" je nova visokosofisticirana verzija podvodnog drona, tvrdi Moskva. Može nositi nuklearnu bojevu glavu i u stanju je napadati luke ili nosače aviona naprijatelja. Pokreće ga motor na nuklearni pogon i opremljen je svim uređajima da onemogući neprijateljsku vatru i "uspješno stigne do cilja", piše TASS. Bit će lansiran s ruskih podmornica, dodaje ovaj medij.

"Kinzhal" je hipersonično oruđe koje se ispaljuje s najmodernijih borbenih aviona MiG - 31 i bombardera Tu-22M3. Za njegovo aktiviranje dovoljna je minimalna brzina aviona, a opremljen je i propelerom koji mu daje brzinu od 10.000 km na sat. Samostalni domet mu je 2.000 km. U videu uz ovo oruđe prikazana je i jedna lovačka grupa MiG - 31 opremljena ovim oruđem.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.