SUKOBI

Izraelski vojnik i četvorica Palestinaca ubijeni u najnovijoj eskalaciji u Gazi

AFP

Agencije

21.7.2018

Jedan izraelski vojnik i četvorica Palestinaca ubijeni su u petak u Pojasu Gaze, u najnovijoj eskalaciji sukoba koji traju od kraja marta, objavili su izraelska vojska i palestinski izvori.

Vojnik je stradao od palestinske vatre tokom operacije blizu Pojasa Gaze koju kontrolira islamistički pokret Hamas, saopćila je vojska.

- Grupa terorista pucala je na izraelske vojnike. Jedan je teško ranjen i kasnije podlegao povredama - stoji u saopćenju u kojem se dodaje da je vojska uzvratila nizom zračnih napada na palestinsku enklavu.

To je prvi Izraelac ubijen otpočetka protesta u Gazi protiv izraelske blokade 30. marta.

Palestinski izvori objavili su ranije u petak da je izraelska vojska ubila četvoricu Palestinaca, od kojih su trojica bili borci islamističkog pokreta Hamas.

Portparol izraelske vojske je rekao da su izraelski avioni i tenkovi bombardirali vojne ciljeve u cijelom Pojasu kao odgovor na pucnjavu iz vatrenog oružja u smjeru izraelskih postrojbi blizu granice s palestinskom enklavom.

Vojni ogranak Hamasa je u saopćenju potvrdio da su trojica poginulih Palestinaca bili članovi te organizacije.

Od 30. marta Palestinci redovno protestiraju u pograničnom području protiv izraelske blokade. Dosad je izraelska vojska ubila najmanje 149 Palestinaca i ranila više od 4.000. Do danas u tom razdoblju nije ubijen nijedan Izraelac.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.