SAD - RUSIJA

Lavrov poručio Pompeu: Oslobodite Butinu, njeno hapšenje zasnovano je na fabriciranim optužbama

Arhiv

Agencije

22.7.2018

Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov razgovarao je danas s američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom (Mike) i rekao mu da se uhapšena Ruskinja Marija Butina nalazi u pritvoru na osnovu "fabriciranih optužbi" te da bi trebala biti oslobođena.

Lavrov je to kazao u telefonskom razgovoru s Pompeom koji je imao za cilj poboljšanje bilateralnih odnosa dvije države u svjetlu samita koji se u ponedjeljak dogodio u Helsinkiju, saopćilo je ministarstvo vanjskih poslova Rusije.

Marija Butina (29), aktivistkinja za prava na oružje, uhapšena je 15. jula, a suočava se s optužbama u SAD za zavjeru radi provođenja aktivnosti u interesu strane države.

Američki sudija je u srijedu za Butinu odredio pritvor do suđenja, nakon što je tužilaštvo iznijelo sumnju da je ona povezana s ruskom obavještajnom službom i da bi mogla pobjeći iz SAD. Butina je optužena da je radila sa visokorangiranim ruskim zvaničnikom i dva neidentificirana američka državljana na pokušaju da infiltrira organizaciju za pravo na oružje u SAD i da utječe na vanjsku politiku Amerike prema Rusiji.

Lavrov je kazao da su djela američkih vlasti koje su uhapsile Butinu "zasnovana na fabriciranim optužbama", neprihvatljiva i pozvao na njeno oslobađanje što prije.

Agencija navodi da je, osim toga, Lavrov s Pompeom razgovarao o načinima za poboljšanje bilateralnih odnosa na "osnovama za podjednaku i obostranu dobit" kao i o mogućnosti ulaganja zajedničkih napora u poboljšanje humanitarne situacije u Siriji kao i o "izazovima" denuklearizacije Korejskog poluotoka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.