SUKOBI

Izraelska vojska evakuirala 800 pripadnika sirijskih "Bijelih kaciga" i njihovih porodica

AFP

Agencije

22.7.2018

Osam stotina Sirijaca, pripadnika "Bijelih kaciga", civilne organizacije spasilaca u pobunjeničkoj zoni, te članova njihovih porodica evakuirano je prema Izraelu i potom premješteno u Jordan, objavio je u nedjelju radio izraelske vojske.

"Bijelim kacigama" zaprijetilo je napredovanje režimskih jedinica Bašara el-Asada na jugu Sirije, objavio je izraelski radio, koji ističe da je operacija izvedena na zahtjev SAD i evropskih zemalja.

Jordan je, pak, objavio da će Sirijci biti premješteni prema Kanadi, Njemačkoj i Velikoj Britaniji.

Pripadnicima "Bijelih kaciga", organizacije specijalizirane za evakuaciju osoba pod ruševinama zgrada koje je uništila sirijska vojska ili rusko zrakoplovstvo, režim prijeti zatvorom ili pogubljenjem, dodaje vojska.

Izraelska vojska potvrdila je u saopćenju evakuaciju "Bijelih kaciga" u "susjednu zemlju", ne navodeći detalje, ističući kako ta operacija ne ukazuje na političku promjenu Izraela, koji odbija prihvatiti sirijske izbjeglice na svom teritoriju.

- Radi se o iznimnom humanitarnom gestu. Izrael zadržava svoju politiku neuplitanja u sukob u Siriji te i dalje smatra sirijski režim odgovornim za sve aktivnosti na sirijskom teritoriju - dodaje se u saopćenju.

Jordanska službena novinska agencija Petra objavila je kako je "kraljevstvo dopustilo Ujedinjenim narodima da organiziraju prebacivanje 800 civila preko Jordana u pravcu zapadnih zemalja" identificirajući Sirijce kao civilne radnike koji su napustili područje pod kontrolom sirijske opozicije nakon napada koje je poduzela sirijska vojska.

Sirijska vojska, potpomognuta ruskim zrakoplovstvom, prodrla je u rubne dijelove pokrajine Kineitra nakon ofanzive koja je u junu potisnula pobunjenike koje su ranije podupirali SAD, Jordan i zemlje Zaljeva.

Tom je ofanzivom obnovljena kontrola sirijskih vladinih snaga nad strateški važnim područjem uz granice s Jordanom i Izraelom.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.