GLOBUS

Ekvador sve bliži ukidanju azila Džulijanu Asanžu, osnivaču "WikiLeaksa"

Arhiv/Agencije

Agencije

22.7.2018

Ekvador je sve bliži povlačenju azila osnivaču "WikiLeaksa" Džulijanu Asanžu (Julian Assange) i njegovom izbacivanju iz Ekvadorske ambasade u Londonu, u kojoj boravi posljednjih šest godina, objavio je u subotu američki istraživački novinar Glen Grinvald (Glenn Greenwald). 

Ekvadorski predsjednik Lenin Moreno u petak je posjetio Veliku Britaniju i susreo se s dužnosnicima kako bi dovršio sporazum pod kojim bi zaštita Asanža bila ukinuta, nakon čega će biti predat britanskim vlastima, piše Grinvald na svojoj internetskoj stranici "Intercept".

Asanž, australski državljanin, u Ekvadorskoj ambasadi je od 2012. godine, kad je optužen za seksualno napastovanje u Švedskoj. Unutar Ambasade ne smije biti uhapšen.

Švedska je u međuvremenu odustala od optužnice, no Asanž vjeruje da će, ako napusti zgradu, biti izručen Sjedinjenim Američkim Državama, gdje će biti ispitan o aktivnostima "WikiLeaksa".

Izvor blizak ekvadorskom ministarstvu vanjskih poslova potvrdio je "Interceptu" da bi dogovor o Asanžu trebao biti postignut u narednim sedmicama, ako već i nije došlo do njega.

Grinvald je najpoznatiji po objavi otkrića zviždača Edvarda Snoudena (Edward Snowden) o američkoj agenciji za nacionalnu sigurnost. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.