GLOBUS

Junker putuje u SAD u nadi da će zaustaviti trgovinski rat

Index.hr

22.7.2018

Predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker (Jean-Claude Juncker) nada se da će na susretu s predsjednikom SAD Donaldom Trampom (Trump) u srijedu u Vašingtonu dobiti odgovor na pitanje može li Evropska unija spriječiti puni trgovinski rat sa Sjedinjenim Državama, no izgleda da se u ovom trenutku obje strane pripremaju za eskalaciju.

U junu je Tramp uveo carine na čelik i aluminij iz EU, što je navelo Uniju da podigne carine za robu iz SAD u vrijednosti od tri milijarde dolara, od maslaca i kikirikija do viskija i motocikala.

No, te mjere mogle bi biti samo početak šireg trgovinskog rata ako Tramp ispuni svoju prijetnju da će povećati carine za automobilsku industriju.

Čelništvo Evropske unije se nada da se puni trgovinski rat ipak može izbjeći, no istovremeno priprema protumjere za slučaj da Vašington dodatno pogorša situaciju.

- Mjere u vezi sa čelikom i aluminijem pretvorile su retoriku u stvarnost, a ako bi se isto učinilo za automobile, nova bi stvarnost postala doista mračna - rekla je u četvrtak komesarka EU za trgovinu Cecila Malmstrom i dodala da bi takav potez bio "katastrofalan".

- Dok carine na metale pogađaju izvoz EU vrijedan 6,4 milijarde eura, izvoz automobilske industrije Unije vrijedi više od 50 milijardi eura godišnje - napomenula je komesarka.

Malmstrom će u Vašington putovati zajedno s Junkerom na razgovore s Trampom "u duhu dugotrajnog prijateljstva SAD i Evrope", kako je rekla na događaju u organizaciji instituta i zaklade German Marshall Fund (GMF).

Imaju ponudu za Trampa

Prema evropskim diplomatima, očekuje se da će Junker i Malmstrom, kako bi deeskalirali stanje, predložiti takozvani plurilateralni sektorski sporazum o uklanjanju carina za automobilski sektor. Uz EU i SAD, on bi uključio i Japan, Kinu, Južnu Koreju i Meksiko.

Govori se da će se, uz to, Trampu ponuditi perspektiva sklapanja sporazuma kojim bi se snizile, pa i uklonile carine na industrijsku robu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.