OTAVA

Kanada će osigurati smještaj za 50 članova organizacije "Bijeli šljemovi"

Arhiv/Agencije

Srna

23.7.2018

Kanada će osigurati smještaj za 50 članova organizacije "Bijeli šljemovi", koji su evakuirani iz Sirije, kao i članove njihovih porodica, izjavili su zvaničnici. 

Neimenovani zvaničnici izjavili su televiziji CBC da se Otava "saglasila da prihvati do 50 volontera organizacije i članove njihovih porodica, što bi ukupno moglo biti do 250 ljudi".

Izvori iz kanadske vlade upozoravaju da bi se broj ljudi mogao promijeniti.

Iz službe za medije kanadskog premijera Džastina Trudoa (Justin Trudeau) saopćeno je da je predsjednik kanadske vlade telefonom razgovarao s premijerom Izraela Benjaminom Netanjahuom (Netanyahu) o pitanjima sigurnosne situacije u regionu i o evakuaciji članova "Bijelih šljemova" iz Sirije.

Detalji razgovora dvojice premijera nisu objavljeni.

Portparol izraelskog ministarstva vanjskih poslova Emanuel Nahšon (Emmanuel Nahshon) napisao je jučer na svom Twitter nalogu da je Izrael evakuirao pripadnike "Bijelih šljemova" i članove njihovih porodica iz Sirije na zahtjev SAD, Kanade i pojedinih evropskih zemalja.

Vlasti u Damasku vjeruju da je organizacija "Bijeli šljemovi" povezana s terorističkom grupom "Nusra front" i da djeluje u interesu te grupe.

SAD finansiraju "Bijele šljemove" od 2013. godine i izdvojile su za ovu organizaciju više od 33 miliona dolara.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.